Panik bland Möllorna

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Jyllands Posten rapporterade:

” Professor Henrik Møller, der er en internationalt anerkendt støjforsker, er afskediget på Aalborg Universitet.”

http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE6759441/aalborg-universitet-fyrer-landets-foerende-stoejforsker/

Professorn är erkänd som en av de mest framstående forskarna i världen avseende infraljud, d.v.s. så lågfrekvent ljud att det mänskliga örat inte kan höra det. Blir det starkt kan det kännas i kroppen. Sådant ljud utmärks av dess långa utbredning och att det ”omsluter” alla föremål, så att det når överallt. Det nyttjas av elefanter för att hålla kontakt på flera kilometers håll.

Ständigt infraljud påverkar människors hälsa. Det är alltså en miljöstörning. Vindmöllor producerar starkt infraljud. Professorn har forskat om dess utbredning runt möllorna och funnit att tillverkare och myndigheter underskattar det avstånd infraljudets störning når.

Lite komiskt, eller ironiskt, eller cyniskt, är det att den som gav professorn avsked, universitetets dekan Eskild Holm Nielsen, dagen efter höll tal på ett arrangemang av vindkraftindustrin:

http://ing.dk/artikel/universitet-fyrer-kontroversiel-stoejprofessor-168649

Agerandet visar hur desperata vindkraftens anhängare blivit. De underminerar förtroendet för universitetet som institution för forskning. Detta har låtit sig prostitueras av politik och ekonomi.

Det är en liten ironi i sig att professorn heter Møller . . .

Detta har väckt uppmärksamhet i flera länders media. Såvitt jag noterat har vare sig SVT/SR eller TT, och därmed inga lokaltidningar, nämnt denna nyhet. Man kan undra varför.

Insänt av Errbe

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather