Infraljud från vindkraftverk – en förbisedd hälsorisk

141015-Vindkraft-Närbild

2014-10-13

ÖA-Logga-1

Tidigare vetenskapliga studier om vindkraftverk och infraljud har varit motsägelsefulla. De har därför inte varit tillräckligt trovärdiga vid planeringen för etablering av vindkraftverk.

Under de senaste åren har emellertid en ny insikt vuxit fram om central sensitisering, vilket ger ökad förståelse för migrän, fibromyalgi och andra kroniska smärtsyndrom samt i vissa fall tinnitus och yrsel. Denna insikt har även betydelse för förståelsen av hur infraljud från vindkraftverk kan påverka hälsan.

I flera studier har man funnit att boende nära vindkraftverk oftare har allvarliga sömnstörningar och depressioner. Man har även funnit en ökad frekvens av yrsel, tinnitus, ljudöverkänslighet, huvudverk, ökad aktivering av autonoma nervsystemet med mera.

Har man tagit hänsyn till dessa problem vid planeringen av alla de vindkraftsparker som byggs och planeras i vårt län? Befolkningens hälsa ligger nu till viss del i vindkraftsexploatörernas händer.

Bengt-Ove Högström

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Infraljud från vindkraftverk – en förbisedd hälsorisk

 1. Självfallet skall man tänka på var man placerar vindkraftverk, kärknraftverk, kolkarftverk, vågkraftverk, solpaneler mm, men jag upplever ibland att det finns ett generellt motstånd att använda vinden (=solenergi) som energikälla.
  På El Hierro med 10.000 invånare har man tagit i drift ett energisystem som bygger på vindkraft och naturlig lagring av energi. Titta på denna video från 3:39:

  http://www.youtube.com/watch?v=26On7S125_Y

  Vindkraftverken ligger långt från bebyggelsen och lämnar inte ens någon störande skugga. Behovet av olja är bara för den tank som behövs för reservkraftverket.

 2. Inse att kampen mot AGW alirmasmen e4r ff6rlorad. Det enda som mf6jligtvis kan pe5verka opinionen e4r den “he5rda ve4gen”, men det kre4ver sin tid. Ordentligt med tid.Ligg iste4llet le5gt och le5t det svida ordentligt i folks skinn. Ne4r det har svidigt tillre4ckligt le4nge. . . /Eskil

  1. Hej Eskil !

   Jag är glad att du hittat till vår blogg. Men Facebook fungerar inte ihop med WordPress, som vi använder. Du ser hur onjutbar texten är.

   Därför ber jag dig att komma igen på nätet, vår sida klimatsans.com och där lägga din kommentar.

Comments are closed.