Katastroflarm: 0,02 grad varmare!

DT-Logga

2015-01-29

Amerikanska väderinstitut påstår att 2014 var det varmaste år som människan mätt i modern tid. Det tar klimatalarmister som bevis på fortgående, hotande uppvärmning.

Men vid närmare granskning är den påstådda rekordvärmen bara 0,02 grad högre än tidi-gare notering. Vid ännu närmare granskning uppges säkerheten för detta vara 38 procent – med 0,1 grads felmarginal åt båda hållen.

Därtill har instituten “masserat” tidigare temperaturdata för att få senare att framstå som varmare. Allmänt anses 1934 och 1998 som 1900-talets varmaste. Men nu har 1934 i efterhand ändrats till något kallare.

Allt rör sig om någon hundradels grad, tillräckligt för att få 2014 att framstå som varmast.

Alarmister gör också stor sak av att detta sekels början är varmare än förra seklets. Men det är helt naturligt, eftersom Lilla istiden cirka 1300–1850 var kallare med mindre solmagnetism som drivande faktor.

Sedan blev Solen mer aktiv med tre perioders uppvärmning fram till det varma El Niño-året 1998. Sedan dess har de fem institut som följer global temperatur inte registrerat någon fortsatt uppvärmning.

Men det är förstås varmare nu än i 1900-talets början – en knapp grad, enligt FN:s klimatpanel IPCC.

Nu är dock Solens magnetiska aktivitet åter minimal med få eller inga solfläckar. Det tyder på kommande kyligare klimat.

Inget att se fram emot!

Tege Tornvall
Faktajournalist, nätverket Klimatsans

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather