Dyra laddstolpar

150305-Laddstolpe

DT-Logga

2015-03-04

Hittills har det oftast varit “gratis” att ladda elbilar vid laddstolpar ute i trafikmiljön. Det har elbolag och kommuner bjudit på för att få fler att byta till elbilar.

Men det har förstås en kostnad – ganska hög, faktiskt. Själva elen må vara billig. Men att tillverka, installera och driva laddstolpar är dyrt.

Nu har Vattenfall och Fortum börjat ta tre (3) kronor per minut för snabbladdning vid deras laddstolpar. Enligt tidningen Vi Bilägare tar det cirka 50 minuter att snabbladda deras testbil BMW i3 upp till cirka 80 procents kapacitet.

Det kostar vid Fortums och Vattenfalls stolpar 150 kronor och skall officiellt räcka till 13,7 mil. Men i praktiken blir det högst 10 mil för att man ska slippa bli stående utan ström.

Det betyder minst 15 kronor elkostnad per körd mil. Motsvarande snåla dieselmotor drar i praktiken cirka 6 l/100 km = runt 8 kronor per mil – alltså hälften.

Moderna, effektiva bensinmotorer med turbo och bränsleinsprutning under högt tryck drar 15–20 procent mer och kostar runt tian per mil.

Med kraftig värdeminskning därtill kan dagens elbilar aldrig räknas hem!

Tege Tornvall, Leksand

Nätverket Klimatsans

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Dyra laddstolpar

 1. Yes, det gick! Har ff6rsf6kt att kommentera pe5 er blogg hur me5nga ge5nger som helst!!! Men det har inte ge5tt, har flera kisopmar som inte heller lyckats.MEN NU funkaade det!Je4tteroligt att ff6lja den he4r bloggen.

  1. Hej Firaol !

   Det är roligt att du intresserar dig för vår blogg.

   Dock tycks det inte fungera mellan Facebook och WordPress som vi använder. Du ser hur konstig din text blir. Jag hinner inte “rätta” den så den bir läsbar. På morgonen har jag 50 kommentarer att moderera. På middagen kanske 30 och sedan lika många igen på kvällen.

   Jag ber dig att gå in på vår nätsida “klimatsans.com” och där välja inlägg att kommentera.

Comments are closed.