Sveriges elmarknad

150307-Sweden-1

Från vår hjälpsamme kontakt Rolf Schuster har vi fått ovanstående graf över elproduktionen i Sverige under januari och februari 2015. Jag har inte sett en så pedagogisk framställning tidigare.

Håll till godo i dina kommande diskussioner om vår energipolitik.

Sture Åström

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Sveriges elmarknad

 1. Man måste också veta när man ser den här grafen, att vi är transitland för norsk el, så att man inte tror att import är lika med svenskt behov av importerad el. När importen tidvis överskrider exporten kan det också bero på att vi är hyggliga och tar hand om danskt överskott av vindel. Håller f ö med om att graferna från Schuster är pedagogiska och bra.

 2. Hej!

  Tacksam för denna illustrativa redovisning med kommentar om den norska
  kraften.
  Vem är Rolf Schuster ?

  mvh / Olof

 3. Hej
  Hittade denna sammanställning när jag letade efter hur elen produceras i Sverige. Till min förvåning är att Rolf Schuster helt utelämnat kraftvärmen. Den har en kapacitet på mellan 3000-4000 MW, dvs i samma storleksordning som vindkraften. Jag är övertygad om att merparten kördes i januari/februari i år. Hur förklaras detta?
  mvh
  Erik

  1. Hej Erik !

   Tack för påpekandet. Schuster använder de data som är offentligt tillgängliga. Kanske är fjärrvärmen redan med. Jag skall fråga honom.

Comments are closed.