IPCC är uppbyggt som FIFA

DT-Logga

2015-06-06

En mängd länder helt eller delvis utan demokrati stöder fotbollens president Sepp Blatter. De flesta av dessa länder har också stort inflytande över FN:s klimatpanel IPCC.

Drivande bakom rådande klimatlarm är just IPCC, som många tror garanterar oväld och sakkunskap. Men panelen har ingen egen forskning. Den sätts samman av regeringar i FN:s medlemsländer.

Totalt räknar IPCC:s hemsida jämnt 200 regeringar som medlemmar. Bara ett fåtal har egen klimatforskning. Få är demokratier.

Enligt demokratiindex 2014 är bara 24 av världens länder fullvärdiga demokratier. 53 har demokratiska brister. 40 har starka totalitära inslag. 52 är rena diktaturer. Utanför listan finns ö-stater och andra små länder.

Enligt FN:s stadgar har alla en röst i IPCC. Det ger stor övervikt för länder utan vare sig demokratiskt styre eller klimatkunnande. Sedan IPCC grundades 1988 har totalt 53 länder suttit i ledningen för dess administration och arbetsgrupper. Bara 17 är fullvärdiga demokratier och resten demokratiskt osäkra eller rena skurkstater.

Enligt FN:s stadgar måste alla dess organ återspegla geografisk, etnisk, social och ekonomisk mångfald snarare än sakkunskap och kompetens, även IPCC.

Dess politiskt tillsatta ledamöter förhandlar i långa möten fram sammanfattningar för beslutsfattare. Där hävdas 95 procent säkerhet för att mänsklig verksamhet hotar klimatet. Det räknas fram i datormodeller.

Men datormodellerna har helt missat att ingen nämnvärd uppvärmning skett sedan sekelskiftet.

För Nätverket Klimatsans

Hans Brise
Jubeldoktor i medicin, Göteborgs Universitet

Tege Tornvall
Faktajournalist

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

One thought on “IPCC är uppbyggt som FIFA

 1. På DT:s nätsida har jag haft följande utbyte med den flitiga signaturen Faktapolisen:

  Faktapolisen:

  Nej, de 95 procenten är inte framräknade av datormodeller, utan helt enkelt åsikten bland de ungefär 100 personer som bestämmer vad som ska tas med i IPCC:s rapporter. Några fakta har de inte backa upp sitt tyckande med. De borde snarare vara 95 % säkra på att klimatmodellerna är fel och att klimathotet knappast finns. Fast säger de det, har de inte jobben kvar.

  Tege:

  Faktapolisen: bra att du bestrider klimatlarmen. Men de 95 procenten är den grad av säkerhet som klimatpanelen anger för att ökande CO2-halt från mänsklig verksamhet hotar Jordens klimat.

  Panelens politiskt utsedda delegater förhandlar fram sina sammanfattande synteser för beslutsfattare. Dessa tas av politiker, media och opinion för gällande vetenskap trots att bakomliggande forskningsrapporter uttalar stor osäkerhet om någon märkbar mänsklig påverkan. I den förra syntesen 2007 angav panelen likaså ogrundade 90 procent säkerhet.

  De som sitter och förhandlar är alltså till största delen från demokratiskt osäkra länder eller rena skurkstater. I potten ligger IPCC:s (och västvärldens) utlovade klimatfond om 100 miljarder dollar, som de vill kapa åt sig så mycket de kan av. Det är det “klimatmötet” i Paris i december kommer att handla om – med påstått klimathot som täckmantel!

Comments are closed.