Massageinstitut värmer klimatet

150223-Puerto Casado
Här visas de officiella dataserierna för temperaturen från mätstationen Puerto Casado i Paraguay från den stora databasen hos NASA/GISS. Till höger vad man visade före 2005: En tydlig trend nedåt. Men någon gång därefter har man “justerat” eller “homogeniserat” data, d.v.s. “masserat” dem, så att man fått kurvan till vänster, som är vad man visar nu. Trenden har blivit tydligt stigande.

Hur någon som ínte var med där för 60 år sedan, kan bedöma att avläsningarna då gjordes med nästan två graders fel återstår att förklara. GISS har behandlat nästan alla mätstationer på liknande sätt. Tidiga temperaturer, ibland mer än 100 år gamla, har sänkts och sena temperaturer har höjts.

DT-Logga

2015-06-13

Både den amerikanska rymdstyrelsen NASA och vädertjänsten NOAA har knappt om pengar när USA:s rymdprogram kraftigt bantats. Därför söker de nya möjligheter till intäkter.

En uppenbar sådan är klimatet, särskilt om det kan skildras som ett hot. Varken NASA eller NOAA har missat detta utan eldar kraftigt på med ideliga hot om global uppvärmning, påstått orsakad av ökande utsläpp av koldioxid från mänsklig verksamhet.

Men förargligt nog visar sig temperaturen inte följa atmosfärens koldioxidhalt. Den senare har ökat hela 1900-talet och fortsatt in i detta sekel. Temperaturen däremot minskade några tiondels grader runt 1940–70. Sedan före sekelskiftet har den knappast ökat alls – trots fortsatt ökande koldioxidhalt.

Men skam den som ger sig. Nu har NOAA öppnat massageinstitut och börjat massera tidigare temperaturdata genom vad de kallar “korrigerad analys”. För att få dagens temperatur att framstå som varmare har de helt enkelt bantat (korrigerat) tidigare data. Häpp – lätt som en plätt!

Tyvärr stämmer inte detta med data från andra institut som följer den globala temperaturen. Varken satellitdata från RSS (NOAA:s eget Remote Sensing Systems) och UAH (Alabama/Huntsville-universitetet) eller landdata från brittiska HadCRUT respektive amerikanska NCDC visar någon nämnvärd ökning.

Likaså tyvärr tycks svenska media inte känna till detta utan vidarebefordrar tjänstvilligt NOAA:s bantningstrick.

Illa!

Tege Tornvall, Leksand

För nätverket Klimatsans

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Massageinstitut värmer klimatet

 1. Detta är en skandal av så enorma proportioner att den är svår att ta till sig. Den organisation som visat sin höga kompetens med fantastiska framsteg i rymden, har tillåtit en avdelning att systematisera rent fusk med data. Det finns ingenting inom vetenskapen som är så fel som att manipulera basdata, de verkliga mätningar man gjort.

  Det kan behöva göras i enstaka fall, men då skall givetvis en tydlig förklaring ges till motivet för ändringen.

  Denna skandal är gigantisk, och vittnar om grundläggande omoral eller inkompetens, varför man hädanefter inte kan tro på någonting som kommer från NASA/GISS/IPCC.

  1. Om man ska ändra i data för att kunna visa på något, så ska man ändå aldrig ändra i originaldata. Man tar en kopia och ändrar i kopian. Originalet måste finnas kvar orört för efterkontroll och jämförelser.
   När Hollywood klipper ihop sina filmer klipper de inte i råfilmen. De klipper naturligtvis i en kopia.

 2. Hur länge kan lögnen leva vidare? Klart att folk börjar fundera över varför “global uppvärmning” ersätts av “klimatomvandling”. Svårt att tala om uppvärmning när den inte går att mäta med en termometer, när ingen uppvärmning påvisats de senaste 18 åren.

 3. Om man skall hålla sig till sanningen, måste man bortse från allt, som IPCC skriver. De är ju helt opålitliga! Tänk på detta alla redaktörer.
  Mvh, Håkan.

 4. Det är mycket märkligt. I nästan tre decennier har man, till en kostnad av flera miljarder kronor, sökt efter bevis för att koldioxiden påverkar klimatet, men aldrig funnit tillstymmelse till bevis. Det saknas bevis för att människornas utsläpp av koldioxid spelar någon roll när det gäller Jordens klimat, men myten fortlever till nackdel för skattebetalarna, som blir pungslagna på massor med miljarder kronor, utan att myten avlivas. De utlagda pengarna är helt bortkastade av de troende och helt utan påverkan på klimatet. Det finns däremot bevis för att det inte finns några växthusgaser.

  Mvh, Håkan.

Comments are closed.