Europas vind-el

Schuster-150805-EU-jan-jul-vind

Här visas faktisk produktion av vind-el i de flesta europeiska länder med något betydande antal vindkraftverk. Notera att effekten för hela området svänger upp och ner mellan 5 GW och 50 GW. Reglerkraft skall alltså stå beredd att parera variationer i skalan 1:10.

Talet om att “det alltid blåser någonstans” har således inget med verkligheten att göra.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Europas vind-el

  1. Rent teoretisk håller det med att det alltid blåser någon stans. Det handlar bara om antalet vindkraftverk, dvs. att det finns tillräckligt många där det alltid blåser. Men det skulle innebära att vi skulle ha fruktansvärt många vindkraftverk som bara står stilla. Är det försvarsbart bara ur aspekten av råvara som går till spillo?

Comments are closed.