NASA, Hansen och Almström CCL

Edge of an ice shelf close to the Halley Station, Antarctica. Photo: Ralph Timmermann, Alfred Wegener Institute Schelfeiskante in der NŠhe der Halley-Station, Antarktis. Aufnahme von ANT12-3 aus dem Jahr 1995. Foto: Ralph Timmermann, Alfred-Wegener-Institut
Edge of an ice shelf close to the Halley Station, Antarctica. Photo: Ralph Timmermann, Alfred Wegener Institute
Schelfeiskante in der NäŠhe der Halley-Station, Antarktis. Aufnahme von ANT12-3 aus dem Jahr 1995. Foto: Ralph Timmermann, Alfred-Wegener-Institut

Landisarna smälts av varma vindar nästan enbart i fronten, eftersom de är kilometerhöga med lägre temperatur upptill. På tre km höjd är det 20 grader kallare än vid marken.

Det tycks finnas oändligt mycket pengar för att frälsa världen från ”klimatförändringarna”. Evangeliet predikas av heltidsanställda i hundratalet organisationer med stora resurser till förfogande. En av dem är ”Klimatsvaret – CCL Sverige” med länkar till USA. Den presenterar sig så här på sin hemsida:

+ – + – + – +

CCL använder en beprövad metod

Citizens’ Climate Lobby (CCL) följer en metod som i mer än 30 år framgångsrikt har använts av organisationen RESULTS för att utverka medel i USAs kongress till mikrolån åt fattiga familjer. Metoden har lett till att miljontals mikrolån har beviljats, och den bygger på kontinuitet, utbildning och effektiv lobbyverksamhet.

Nu använder CCL samma metod för att försöka stoppa klimatförändringarna. Och man växer snabbt!

+ – + – + – +

Notera följande:

1. De betraktar sig som en lobby-organisation
2. De satsar på utbildning av sina anhängare.
3. Utbildningen avser bl.a. tekniken att bedriva en telefonkampanj.

Talesmannen Lars Almström har varit flitig på insändarsidorna. I Skåne började han med att skrämmas med havets höjning: 5 – 9 meter eller 2 meter. Detta behandlar jag i posten

Förblindad klimatnoja

Efter två varv i debatten får han nu slutreplik i Helsingborgs Dagblad, vilket jag får acceptera. Det är normal debattetikett i media att den som börjat med ett tema får sista ordet. Men nedanför kan jag dissekera hans argument.

HD-150922-Almström-Osakligt

A. Grundregel nr 1 i utbildningen är tydligen att anklaga motsidan för just de tillkortakommanden man själv har. När jag har påvisat hans bristande saklighet, anklagar han mig för osaklighet om den havshöjning jag visat inte kan förekomma. Nu drar han till med de första 5 – 9 meterna, som han i andra varvet devalverade till 2 meter.

B. Han upprepar referensen till Hansen, som tydligen är en viktig drivkraft i organisationen, kanske grundare. Han redovisar Hansens utmärkelser, sådant som ”plattjordingarna” tilldelat varandra i historiens alla skeden. Almström försöker inte tänka själv.

C. Almström kan inte ange någon av Hansens förutsägelser som slagit in. Denne skrämde 1988 Kongressen med att den globala temperaturen skulle stiga med 0,45 grader till 1997 och sedan stiga vidare. I verkligheten blev det 0,11 grader och har sedan inte blivit mera på snart 19 år.

D. Med statistik kan man ljuga. Jag nämnde att 49 av Hansens medarbetare protesterat mot hans extrema överdrifter. Almström dividerar med alla NASA:s 18.000 anställda istället för med den avdelning han ansvarade för, GISS, som visar c:a 150 namn på sin hemsida. Sannolikt är totala antalet anställda större, men långt från de 18.000 Almström nämner. De 49 är inte vilka som helst utan ledande befattningshavare, som varit med att bygga upp organisationen.

E. Sedan gör Almström en logisk saltomortal: Klimatsvaret vill inte öka skatterna utan skatteväxla. Alla pengarna skall delas ut igen. Men vilken skillnad är det på de pengarna och pensioner eller F-kassa? De går också till ”folket” men betalas med skatter. Det höjer skattetrycket och ökar ”rundgången” i ekonomin. Och systemet skall administreras, varför en betydande ”friktionsförlust” inte kan undvikas. Och så kallar han min sågning av logiken för mitt ”osakliga sätt att argumentera”.

F. Almström slår tvärsäkert fast att landisarna på Grönland och Antarktis håller på att smälta ”för fullt och det vet ju alla”. Och Hansen säger att avsmältningen accelererar. Tja, Hansen har nästan alltid haft helt fel liksom IPCC. De mätbara tecken som finns visar att det snöar mer än vanligt på båda ställena, vilket betyder att landisarna växer. Båda istäckena smälter främst av jordvärmen underifrån utan någon som helst påverkan av ”klimatförändringarna”. Varmare väder smälter de nedersta lagren i fronten på istäcket, där det ligger längst från polen, de sydligaste delarna av Grönland. Antarktis ligger så nära polen, att den isen inte kan smälta ens efter en mycket betydande uppvärmning. Dess höjd är upp till 4.500 meter och där är temperaturen 25 grader lägre än vid marken. Således kan de inte ge mer än en enstaka millimeters höjning av havet per år. Geografi och grundlagar sätter den gränsen.

Almström kan inte argumentera emot. Istället drar han till med ”det vet ju alla”. Vilken ynkedom!

G. Som andra socialister förstår inte Almström skillnaden mellan pengar man tjänat själv och bidrag från staten. Han tror att man hjälper de fattiga i landet genom att ge dem lite mera av de ”skatteväxlade” pengarna än vad ”de rika” får. Men det blir dyrare för dem att tjäna ihop sina egna pengar, dyrare att köra till jobbet och affären, etc. I en sund ekonomi är det viktigaste att underlätta arbete och företagande.

Sedan avsåg jag i första hand de fattigaste ute i världen. Stryper man användningen av kol och olja, blir deras energi och mat dyrare. För många torpederas då möjligheterna att lyfta sig ur eländet av egen kraft.

H. Almström är så okunnig att han inte ens försöker visa några fakta om verkan av koldioxid på klimatet.

Sture Åström

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather