Myt och fakta om klimatet

151012-Rök

Här en bild som använts av många redaktioner, för att illustrera klimathotet. Bilden är tagen i motljus, för att röken skall bli svart och verka smutsig. Men tittar man precis vid toppen av skortenen, där avgaserna är hetast, är de genomskinliga. Det betyder att de består av vattenånga och koldioxid, gaser som båda är rena, genomskinliga och nyttiga för mänskligheten. Tydligen har denna anläggning en utmärkt stoftavskiljning, eftersom inget sot syns.

Men, sedan gaserna kylts något, kondenserar vattenångan till små droppar som bildar dimma. Den hindrar ljuset från solen, så att gasplymen blir svart. Emellertid, skulle man fota från andra hållet, skulle den istället bli skinande vit. Det som syns är ju vattenånga. Men då skulle den inte verka lika skrämmande. . .

Detta är ett exempel på journalisters subtila sätt att driva på myten om “klimathotet”. Det användes i en debatt med så typiska drag att jag visar den här:

+ – + – + – +

VT-Logga

2015-08-28

Klimathotet är en myt

Lars Kamél redovisade flera skäl för att “klimathotet” är en myt och förslog att “sluta med den ändlösa raden av klimatmöten”.

2015-10-12

Myt och fakta om klimatet

Replik av Eva Pettersson, fil dr kemisk ekologi, där Kaméls fakta tillbakavisas utan preci-sering men med det svepande påståendet: “Vad gäller växthuseffekten, finns gott om fakta från forskarvärlden över hela jorden”.

Sedan tar hon vägskyltarna för älgar som exempel och menar att dom står där för att “samhället vill förebygga olyckor”. Den kloke bilisten saktar då ner, för att inte själv göra de misstag andra lärt sig av.

2015-10-16

Svar på tal om klimathotet

Eva Pettersson (VT 12/10) gillar tydligen inte att jag påpekar att klimathotet är en myt. Hon försöker argumentera emot. Värt att lägga märke till är att hon inte presenterar några sakargument eller bevis för att klimathotet är verkligt.

Hon hänvisar till påstådda auktoriteter och ger en felaktig bild av vad jag har påstått. Jag har inte påstått att klimatförändringarna är en myt. Klimatförändringarna är verklighet sedan nästan fyra miljarder år tillbaka. Det som saknas är dels bevis för att de senaste 150 årens klimatförändringar skulle vara utanför normen och dels att människors utsläpp av växthusgaser har bidragit.

Jag har förresten inte heller påstått att växthuseffekten inte finns. Tack vare den värmande effekten från jordatmosfären, är jordytan drygt 30 grader varmare än den skulle vara annars. När halten av växthusgaser går upp, borde växthuseffekten blir något starkare, men ingen har lyckats bevisa att det har bidragit till att världen har blivit varmare de senaste 150 åren. För övrigt bromsade uppvärmningen för 18 år sedan ner till en takt som inte går att skilja från noll.

Pettersson försöker med en märklig liknelse med en uppsatt älgvarningskylt. Ska vi jäm-föra klimathotet med sådana, blir det att några har satt upp en skog av sådana skyltar på ett ställe där inga älgar någonsin har setts till. De har gjort det för att de har gjort modeller som säger att det finns massor av älgar där. När andra människor påpekar att modeller är helt åt skogen, struntar modellmakarna i det och envisas med att det finns massor av älgar i trakten.

För att klimathotet ska vara verkligt, räcker det inte att människor eventuellt påverkar klimatet. Denna påverkan ska dessutom vara i huvudsak negativ. Annars är det inget hot. De senaste 150 årens klimatförändringar har haft många fler positiva än negativa effekter.

Spådomar om framtiden är rena spekulationer, med tanke på att klimatmodellerna helt enkelt inte fungerar.

Lars Kamél

+ – + – + – +

Dagens civilisation befinner sig i ett paradigmskifte.

Vi har kunnat lita på att “samhället” varit bemannat av kunniga, förnuftiga och ärliga politiker och tjänstemän. Det “klimathotet” är en följd av, är att detta inte längre gäller. Till samhällets toppar har personer med starka egna idéer manövrerat sig fram. De är så övertygade om att just de vet hur världen skall räddas, att de tillämpar jesuiternas ursäkt för att ljuga och bedra:

Ändamålet helgar medlen.

Detta betyder att det vi får höra om klimatet från SVT, SR, TT och därmed alla tidningars nyhetssidor nästan alltid är vilseledande eller rena lögner. Västerviks-Tidningen är värd stor heder för att den ger plats åt verkliga fakta om klimatet.

Opinionsbildare, kändisar, politiker och journalister vill alla övertyga oss om att de är goda miljövänner, varför de ständigt predikar om koldioxidens farlighet som en självklarhet.

Fastän den högre halten i luften hittills endast varit av godo.

Nu har en stigande andel av befolkningen förstått att de är utsatta för systematiskt bedrägeri. Etablissemanget sätter upp älgskyltar för att lura in oss på en farlig väg. Den går till planekonomi, det som ruinerade östra Europa. För de mest energiska är klimatet inte det viktiga utan världens ekonomiska system, marknadsekonomi med kapitalism, grunden för demokrati.

Eva Pettersson har inte förstått att det är “samhället” som försöker lura henne.

För att höra “kunniga, förnuftiga och ärliga” röster måste hon lita till nätet.

Sture Åström

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

One thought on “Myt och fakta om klimatet

  1. Sydsvenska Dagbladet har 19.10.2015 en artikel ”Sista klimatmötet inför Paris”. Med ett bildspel vill man exemplifiera ”klimatomvandligen”
    En av bildtexterna är: ”Låglandet Sundarbans mellan Indien och Bangladesh drabbas hårt av ökande vattennivåer. Många av öarna riskerar att helt slukas. Foto: Bikas Das/AP” 
    Wikipedia beskriver Sundarbans: ”One of the greatest challenges people living on the Ganges Delta may face in coming years is the threat of rising sea levels caused mostly by subsidence in the region and partly by climate change.
    subsidence = landsänkning. Har man inga bra exempel på klimatomvandlingen får man ta till ett halmstrå. Dålig journalistik!

Comments are closed.