Minuspriser på el i julas

Schuster-151227-Weihnachten

Den tyska elproduktionen under julveckan. Den svarta linjen visar börsnoteringarna för priset enligt skalan till höger.

De negativa priser som uppstått visar att marknaden är dysfunktionell. De mest opålitliga leverantörerna, sol- och vindkraft, har garantier för att få leverera allt de kan producera till fasta, gynnsamma priser. Vid snabba ändringar av effekten från sol och vind eller av efterfrågan, måste de pålitliga leverantörerna anpassa sin effekt, vilket ibland inte kan ske snabbt nog. Då måste de betala för att bli av det överskott som vindkraftverken skapat. Det betyder att allt fler kolkraftverk kommer att läggas ner, tills en “black-out” inträffar. Eller tills kolkraftverken får subventioner för att stå driftberedda utan att leverera el.

“Galenskap” sade näringsministern Sigmar Gabriel.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather