Vindkraftindustrin är en dödsdömd bransch

151229-Vestas-Lemnhult-600

Vestas möllepark i Lemnhult, Vetlanda

DT-Logga-Liten

2016-01-02.

Till Sveriges största vindkraftsföretag hör OX2. Dess talesperson Linda Burenius Magnusson (LBM) kräver i DT 23/12 ett ”ambitiöst mål” för år 2030. I klartext: ökade subventioner, som vi kunder och skattebetalare skall stå för. Vindkraften är nämligen olönsam.

LBM önsketänker: ”leveranssäkerheten kan tryggas genom förnybar el”. Visst blåser det ofta vintertid, då vi behöver mest el. MEN, kallast är dagar med högtryck, molnfri himmel och vindstilla. Och när det blåser för hårt, stängs möllorna av.

I januari i fjol stod Tysklands vindkraft still under HELA vecka 4 (googla: ”katastrofen Energiewende”). Där har alla månader 2015 haft vindstilla dagar. Samtidig vindstilla har noterats i hela Europa från väster till öster (googla: ”vindstilla hela europa”).

Den viktigaste sanningen om vindkraft är att den ibland inte ger någon ström alls. För att alltid ha el måste vi behålla alla vanliga kraftverk. Med vindkraft får vi betala strömmen TRE gånger:

■ För att den skall produceras.

■ För att subventionera den olönsamma vindkraften.

■ För att subventionera vanliga kraftverk, så att de inte läggs ner.

Vindkraften behövs inte. Den är så olönsam, att OX2 behöver högre subventioner för att klara sig – vilket riksdagen nyligen godkände. Men när skattebetalarna tröttnat på att betala trefalt, kommer möllorna att skrotas.

Vindkraftindustrin är en dödsdömd bransch.

För nätverket Klimatsans

Stig Morling, Falun, teknologie doktor

Tege Tornvall, Leksand, faktajournalist

Sture Åström, civilingenjör, nätverkets sekreterare

+ – + – + – +

OCH, vad som inte diskuteras är vem som betalar för skrotningen. Möllorna står på betongfundament som är flera tusen ton tunga. Skall de stå kvar och förfula landskapet i evig tid eller skall de avlägsnas och naturen återställas, så som lagen faktiskt förutsätter. Vem skall betala det, när vindkraftbolaget gått i konkurs? Bör vi inte begära lagstiftning om att varje vindkraftverk måste lägga upp en fond att användas för skrotning och återställande av naturen?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Vindkraftindustrin är en dödsdömd bransch

 1. Det finns en naturlig skrotning av allt vi ställer till med i naturen i Sverige. Vi skulle kunna bygga ut alla älvar i Sverige utan att ha någon som helst tanke på miljöskäl på grund av den naturliga skrotningen. Jag talar helt enkelt om nästa istid som gör allt i Sverige till pulver.

  Jag förstår inte att vindkraften kan vara olönsam? De som vill ha sin el från ett bolag som levererar vindkraftel får naturligtvis betala vad den kostar på samma sätt som jag betalar mer för ekologiska ägg i matvaruaffären. Antal vindkraft byggs efter efterfrågan. När det inte blåser får vindkraftbolagen köpa in el från andra producenter och leverera den elen till sina kunder. Med andra ord kan jag starta ett vind-stilla-energi-kraftverk och leverera el för 10 kr per kWh.

  De är faktiskt väldigt korkat att rikta bidrag till ett sätt att producera el på genom att ta pengar från folk. Det innebär att man tar pengar från andra alternativ till konventionell elproduktion eller vindkraft.

  Faktiskt sitter det människor över hela världen i sina hobbyverkstäder och funderar och testar alternativa energikällor och även små företager eller uppfinnare och klurar. Lägg då på att det är dessa människor som faktiskt den mesta “etablerade och rätta forskningen” senare kommer ifrån.

  1. Ja, “korkat” är milt uttryckt. Miljöpartisterna har lyckats förmå Riksdagen att subventionera vindkraften, så att dess kapacitet pressas in på en redan mättad marknad. Vi behövde inte mer kapacitet. Man behöver inte gå på Handelshögskolan för att förstå vilken massiv kapitalförstöring det innebär. Med ökat utbud och konstant efterfrågan måste priserna sjunka. De existerande kraftverken sänker priserna till sina marginalkostnader, vilket betyder att kapitalet i anläggningarna reduceras till skrotvärdet. Vattenfall lade in förluster på 36 (om jag minns rätt) miljarder kronor i sin bokföring.

   I slutändan drabbar de förlusterna oss alla i landet. Dessutom har vi fått betala de subventioner som orsakade förlusterna. I England och Tyskland har man börjat införa subventioner för att de gamla kraftverken skall hålla driftberedskap. De skall få betalt för att producera ingenting.

   När du jämför med ekologiska ägg, förutsätter du en sund marknad, där varje producent får ta sina egna intäkter och kostnader. Eftersom vindkraft är så nyckfull skulle den ha svårt att få kontrakt på leveranser, vilket skulle göra att mycket få skulle byggas.

   Vår kraftpolitik bygger på fantasier.

 2. De flesta tillstånden innehåller krav på att medel fonderas för rivning och återställande av naturen. Problemet är att beloppen är så löjligt låga att de aldrig kan räcka till. De tillåts också byggas upp successivt, så det gäller att bolaget klarar sig rätt länge för få ihop ens det krävda beloppet. Markägaren riskerar att få betala och då slutade dansen kring guldkalven i ekonomisk katastrof. Något vi kommer att få se framöver.

  1. Det är alltså viktigt att sprida denna kunskap bland markägarna. De bör för sin egen skull teckna försäkringar mot möllornas oförmåga att betala. Det skulle förmodligen betyda att få ville upplåta sin mark till möllor.

 3. Då dök en fråga upp om vad som händer när en vindkraftspark går i konkurs. Vem tar hand om vindmöllorna då? Det blir kanske som med annan nedsmutsning av tredje part att markägaren mot vite blir tvungen att städa upp.

  1. Helt rätt !

   Det är vad Evert Andersson just påpekat. Och något som markägarna nog inte insett.

 4. Äntligen börjar det gå upp för aktivt miljöintresserade att hela vind- och även
  solkraften är en oerhört dyr och miljöfientlig verksamhet ,som dessutom
  icke alls uppfyller HÅLLBARHETSKRAVET.
  OCH VEM SKALL BETALA NOTAN INKLUSIVE ÅTERSTÄLLNINGEN AV ALLA
  ANLÄGGNINGSPLATSER TILL JUNGFRULIG STATUS ???????

  mvh / Olof Hellström

Comments are closed.