Gotlands vindstilla

160104-Gotland-El

Gotland har gott om vindkraftverk. Någon kunnig läsare kan kanske lägga in siffror på installerad kapacitet i en kommentar.
Emellertid drabbar vindstilla även där. Just idag var vindkraftens bidrag NOLL halva dygnet, se grafen ovan.

Gul kurva visar förbrukad effekt.
Röd kurva visar produktion av vindkraft.

När det är riktigt kallt, så att effektbehovet är särskilt stort, råder ofta högtryck med molnfri himmel och vindstilla.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Gotlands vindstilla

 1. Det finns 133 vindkraftverk på Gotland med en installerad effekt om 172 086 MW
  Källa: Energimyndigheten
  Så Gotlands installerade effekt överstiger konsumtionen men kan inte försörja Gotland

 2. Nu är det ju inte iofs meningen att just Gotlands vindkraftverk ska försörja Gotland. Lite mer genomtänkta argument emotses.

  1. Du invänder mot en tanke som inte finns i inlägget. De allra flesta läsarna vet nog att det går en kabel från Gotland till fastlandet. Men du tycks vara omedveten om att kabelförbindelsen pajar ibland. I december 2012 inträffade det samtidigt med vindstilla. . .

  2. All vindkraftsinstallation är för det “gemensammas” (politikernas) bästa oavsett om de producerar eller ej?
   Det är något som inte stämmer, vad kan det vara?

 3. För varje MW vindkraft som installeras måste det finnas/installeras lika mycket vind- och soloberoende konventionell (vatten-, kärn-, fossilkraft) backupkraft för att säkerställa kraftleveranser även då det ät kallt och vindstilla.
  Dieselkraftverk i container är snabbt och billigt att bygga ut även om driften blir dyr.

 4. “Nu är det ju inte iofs meningen att just Gotlands vindkraftverk ska försörja Gotland. Lite mer genomtänkta argument emotses.”

  Det är säkert helt riktigt. Men vad som sker på Gotland kan appliceras på ett större geografisk område, så det spelar egentligen ingen större roll hur stort eller litet område vi tittar på. Tvärtom visar Gotland att om Gotland skulle försörjas med vindkraft behövs först och främst något sätt att lagra energin som behövs när det är vindstilla och för att kunna fylla på de lagren behövs en installerad effekt på vindkraftverken som är minst fem gånger större än dagens.

  Jag kan inte tänka mig att invånarna på Gotland skulle kunna finansiera detta på egen hand om inte energipriset ska vara så pass högt att det mer eller mindre är lika bra att stänga ner hela Gotland.

Comments are closed.