Animaliskt fett är bra för hälsan

160108-Jenny Reimers

Pensionerade överläkaren Jenny Reimers förklarar att människans tarmkanal är konstruerad som rovdjurens.

2016-01-08

HD-Logga-0

Replik till Jonas Norberg med insändaren ”Ring in en vegetarisk norm i Helsingborg 2016”. HD 31/12.

* Jonas Norberg argumenterar för en ”vegetarisk norm i Helsingborg”. Jag antar att han därmed menar att vi andra ska rätta oss efter hans idéer. Om det ska ske med tvång eller som ”vegetarisk väckelse” gör han inte helt klart.

Jonas Norberg blundar för livets praktiska sanningar:

Animalisk föda är ingalunda ”onyttig”, utan hälsosam och nödvändig för människan. Det är alltså helt vegetarisk kost som är onyttig. Jenny Reimers, f.d. överläkare i Härnösand, har skrivit:

Vi är ju rovdjursbyggda och måste därför äta djur! Havsdjur, speciellt vild fet fisk, har mycket och mest av den snabba fleromättade omega3-fettsyran EPA (eikosapentaensyra).

Alltför mycket kolhydrater, vegetabilier, orsakar flera vanliga folksjukdomar som fetma, diabetes och cancer. Inuiter, som anammat vårt leverne har drabbats av sjukdomarna, men blivit friska, när de kommit hem till dieten på säl och fisk. Andra har lanserat dieten LCHF, Low Carb, High Fat.

Sedan flera decennier har auktoriteter förklarat att vegetabiliska, fleromättade fetter varit hälsosammare än animaliska fetter. Det står nu klart att motsatsen gäller. De vegetabiliska fetterna bidrar till våra folksjukdomar.

Norberg tycker inte att vi ska döda och äta andra. Han har inte förstått att det är livets gång. Allt liv slutar med död. Alla blir till slut uppätna om det så blir av maskar, vargar eller människor. De djur vi slaktar dör på ett humanare sätt än de som råkar ut för vargar.

Jag har inget emot att Jonas Norberg lever vegetariskt och gärna argumenterar för det, men jag protesterar dels mot hans viftande med ”norm” som pekpinne och dels mot hans falska påståenden. Det nyttigaste är blandad kost med undvikande av kolhydrater i socker och stärkelse.

Sture Åström

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

One thought on “Animaliskt fett är bra för hälsan

Comments are closed.