Bensin, diesel och praktfloppen etanol

160113-Bränslepump

Nedan ett svar på ett cirkulär från Statoil, som anpassats till respektive län. En version finns här.

EP-Logga

2016-01-13

DET FINNS BÄTTRE ALTERNATIV

I EP 5 januari tycker två direktörer på Statoil, Morgan Wiktorsson och Helena Fornstedt att vi Håbobor kör för mycket bil, och därmed släpper ut för mycket koldioxid. Naturligtvis motiveras det hela med parisspektaklet i december. Vad som inte sades i Paris var att jordens temperatur inte ökat de senaste 18 åren trots att en tredjedel av människans samlade koldioxidutsläpp skett under den tiden. Därmed inser var och en att sambandet mellan människans utsläpp av koldioxid och den globala uppvärmningen, som alla i massmedia tjatar om, är svårt att bevisa. Och därför behöver vi bilister inte ha dåligt samvete för att vi kör bil och släpper ut livets gas, koldioxid.

Wiktorsson och Fornstedt försöker sig sedan på konststycket att försöka frälsa världen med hjälp av sitt senaste dieselbränsle. Om man är det minsta miljömedveten så skall man inte köpa och köra en mil med dieselmotor. Denna motor kompressionständer och då bildas mängder av skadliga produkter som kväveoxider, ofta kallade NOx, samt sotpartiklar. Detta beror på motorns sätt att arbeta, och är svåra att göra något åt. Av någon outgrundlig anledning klassas bilar med dieselmotor som miljöbilar, kanske för att de har låg dieselförbrukning. Så staten subventionerar dessa bilar, och samtidigt klagar man på höga halter av NOx och partiklar i vissa stadskärnor. Ytterst inkonsekvent. Volkswagens försök att lansera dieselbilar som miljöbilar i USA har ju inte varit så framgångsrikt. Man kan inte trolla med naturlagarna, och lurendrejerier avslöjar sig förr eller senare.

Så sluta lura miljömedvetna bilister att köra på diesel. Det finns bättre alternativ. Bensinbilarna försågs med katalysator och elektronisk bränslestyrning, och därmed reduceras NOx till ett minimum. Utsläpp av sotpartiklar är försumbart. För den miljömedvetne är alltså en bensinbil det självklara valet, eller om man kör kortare sträckor en elbil. Etanollanseringen har ju blivit en praktflopp.

Staffan Wohrne
Bålsta

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather