Absurda klimatargument om att avstå från kött

150718-Kossor

AB-Logga

2016-01-14

Ett kilo nötkött ger lika mycket växthusgaser som 10 liter bensin påstår Jonas Paulsson i kampanjen Köttfri måndag (Aftonbladet 11 januari). Att det är befängt förstår man med lite sunt förnuft.

Bensin kommer från petroleum, som legat i underjorden i miljoner år. Eldar man upp den, bildas koldioxid, som inte fanns i atmosfären förut.

Gräs består av kolföreningar från växternas fotosyntes, där koldioxid från atmosfären sönderdelas av solens strålning till bladens vävnader och till syre, som vi människor behö-ver för att andas. Vare sig bladen ruttnar på fälten eller blir uppätna av kossor, som vi äter upp, så återgår till slut alla kolföreningar till koldioxid i atmosfären. Kossor påverkar inte klimatet.

Jonas Paulsson nämner inte att kött är en hälsosam och nödvändig del i människans kost. Jenny Reimers, f.d. överläkare i Härnösand, har skrivit: Vi är ju rovdjursbyggda och måste därför äta djur!

Alltför mycket vegetabilier, kolhydrater, gynnar flera vanliga folksjukdomar som fetma, diabetes och cancer. Inuiter, som anammat vårt leverne har drabbats av sjukdomarna, men blivit friska, när de kommit hem till dieten på säl och fisk. Andra har lanserat dieten LCHF, Low Carb, High Fat.

Sedan länge har auktoriteter förklarat att vegetabiliska, fleromättade fetter varit hälso-sammare än animaliska fetter. Det står nu klart att motsatsen gäller. De vegetabiliska fetterna bidrar till våra folksjukdomar. Helt vegetarisk kost är alltså onyttig.

Det nyttigaste är blandad kost med undvikande av kolhydrater i socker och stärkelse.

Sture Åström
Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

SkD-Logga

2016-01-14

Samma manus som ovan.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Absurda klimatargument om att avstå från kött

 1. Till Stures redovisning kan fogas argumentet att kornas bidrag till den (långsiktiga) koldioxidhalten enbart skulle spela någon roll om antalet kor ökar (vilket de i och för sig gör). Men i så fall skulle vi människor inte heller få öka i antal och vi har ökat från 1 miljard år 1900 till drygt sju miljarder idag.
  Argumentet med ett koldioxidens kretslopp har ju alarmisterna köpt när det gäller biobränsle men tydligen inte när det gäller andra delar av kretsloppet.

 2. Detta är mer eller mindre en fånig jämförelse som icke-kritiska individer tar till sig med hull och hår. Någon som tänker till lite funderar på hur mycket energi man får ut av ett kilo kött respektive ett kilo vegetabiliskt? Förhållandet är ungefär att det behövs 10 kilo vegetabilier för att få samma energimängd som vid 1 kilo kött. Hur mycket bensin går åt för 10 kilo vegetabilier?

  Dessutom blir det ganska svårt att producera vegetabilier om vi inte har djur som skitar ner – gödslar. Här är en föreläsning om hur bra djur är för naturen och jorden. Mycket sevärd med ordentlig aha-upplevelse. Låt er inte luras av “reverse climate change” i titlen, för det är totalt ointressant för innehållet utan mer en knäpp på nosen för de som tror djur är dåligt för klimatet.

  “Allan Savory: How to green the world’s deserts and reverse climate change” (https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI)

 3. Vår inandningsluften innehåller 0,04 procent CO2, utandningsluften 100 gånger så mycket: 4 procent.

  Borde vi inte ta livet av oss så snart som möjligt? Jag tänker inte göra det, men någon av vetenskapsförnekarna borde fundera på saken.

Comments are closed.