Sveriges el januari

Schuster-160209-SE-Tot-Jan

Och för vindkraften:

Schuster-160209-SE-Vind-Jan

Som Charlotte Unger på Svensk Vindenergi ofta upprepar: Det blåser bra på vintern, då vi behöver energin som mest. Vad hon inte säger: Bara ibland ! !

+ – + – + – +

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Sveriges el januari

 1. Det är lite fascinerande att se att vi bygger vindkraftverk med subventioner, mot grannarnas protester, mördar fåglar, dumpar varmvatten på dem med helikoptrar och den energi de producerar går sedan på export mer eller mindre. Jag förstår ingenting! Vad är det jag missar?

  1. Hur länge “lever” ett vindkraftverk, och hur stort markområde skövlas med tanke på att väg måste anläggas vid installation

 2. Livslängd för ett vindkraftverk blir nog längre med tiden vartefter tekniken utvecklas. Ett vanligt mått är 25 år. Många kanske inte tänker på att det är ständiga reparationer på dem. De kan bli stillastående långa tider i väntan på reservdelar eller beslut om de ska repareras eller inte. Tillverkare läggs ner eller gå i konkurs. Reservdelar går inte att få fram. Hela växellådor och annat behöver då bytas när någon liten del på dem gått sönder.

  Jag tror inte vi behöver bekymra oss så mycket för att det byggs vägar till dem. Det byggs mycket vägar för skogsavverkning. Det vi kan bekymra oss en del för är att vi inte ser vad vi kunde få i stället för vindkraftverk.

 3. Lite annan statistik.
  Den 21 januari i år var vinterns kallaste dag. Trots det så var det några andra dagar som elförbrukningen var högre som den 11, 14 och 15 januari. De dagarna blåste det och vinden påverkar elförbrukningen en hel del. Att elförbrukningen ökar när det blåser är välkänt. En villa förbrukar ungefär lika mycket energi vid – 20 när det blåser 6-8 m/s som vid – 25 och vindstilla.

  Den 5 februari 2001 så sattes elförbrukningsrekord i Sverige med över 27 000 MW. Kvällen den 22 december 2010 var det rekordet nära att slås. Vid båda dessa tillfällen blåste det mycket.
  2001 fanns knappt någon vindkraft i Sverige men 2010 så levererade vindkraften bra under den tid elförbrukningen var som högst.

Comments are closed.