Jorden är nu grönare

160217-Greening Earth

I tidskriften Scientific Reports meddelade ett forskarteam vid Indiana University att Jorden blivit grönare. Biträdande professor Lixin Wang och hans doktorand Xuefei Lu har bearbetat 45 studier från åtta länder. Satellitfoton visar att tidigare torra områden blivit grönare ex.vis runt Medelhavet och Sahara samt i Mellan-Östern, norra Kina, Mongoliet och Sydamerika.

Gruppen konstaterar att halten koldioxid i luften ökat med närmare 30 % mellan 1960 och 2015. Det betyder att växterna behöver andas mindre luft för att fylla sitt behov av koldioxid. Därmed förloras mindre fukt, så att växterna klarar sig med mindre vatten och kan kolonisera torrare områden än förr.

Konklusionen är att den frodigare grönskan huvudsakligen kan tillskrivas den högre halten koldioxid i luften.

Färgskalan i kartan ovan visar hur många procent produktiviteten ökat per decennium.

En fullständigare rapport finns hos Anthony Watts.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather