MP vill äta kakan och ha den kvar

151217-Barsebäck-flygfoto

Kärnkraftverket Barsebäck, som stängts av och håller på att demonteras.

ÖA-Logga-1

Svar till Lise Nordin (MP), energipolitisk talesperson och Amanda Lind (MP), kommunalråd Härnösand, ”Olönsam kärnkraft kan ersättas”.

Det är samma artikel som behandlades i förra posten.

+ – + – + – +

Lise Nordin berör inte de praktiska och ekonomiska förutsättningar som verkligheten ger för elproduktion. Hon vill både äta kakan och ha den kvar, när hon förutsätter att kärnkraften kan avvecklas och att vattenkraften sedan kan fortsätta fungera som reglerkraft. Under 2015 producerades vår el så här:

>>> 48 procent vattenkraft.

>>> 36 procent kärnkraft.

>>> 11 procent vindkraft.

Den tillförlitliga kärnkraften svarade för basbelastningen. Dess turbiner arbetar med full kapacitet över 7000 timmar per år, vilket även gäller en stor del av vattenkraften. Dennas förmåga att snabbt anpassa kapaciteten har sedan tagits i anspråk för att parera nyckfullheten i efterfrågan och i vindkraftens kapacitet. Ersätter vi kärnkraften med vindkraft måste vattenkraften ta över basbelastningen. Den kan då inte användas som reglerkraft.

Sveriges maximala effektbehov var cirka 24000 MW (megawatt) eller 24 GW (gigawatt). Den 7 januari i år steg det till 26 GW. Då svarade vindkraften för 4 procent, det vill säga nästan ingenting. Dess maximalt levererade effekt under 2015 var nära 5 GW medan den ofta varit lägre än 0,2 GW, googla ”Sveriges el 2015”.

Lise Nordin bortser från det viktigaste problemet: Det blåser inte alls ibland, och det kan gälla hela Europa samtidigt, googla: ”Vindstilla i Europa”. Hon inser inte den grundläggande ekonomiska förutsättningen:

Investeringskostnaderna måste betalas tillbaka.

Hur man än producerar el, så behövs en generator av tillräcklig effekt. Den måste drivas av en turbin, som endera behöver en ångpanna eller en vattendamm. Det gäller även bioenergi. Alltsammans behöver ett hus och ställverk med mera. Det blir inte billigare för att man kör anläggningen 10 eller 100 timmar om året i stället för normala 7000 timmar.

Detsamma gäller för kraftledningar med transformatorer etcetera. Det är ekonomiskt orimligt att bygga ut dem för stora effekter, som behövs bara 10 eller 100 timmar om året, vilket är vad hennes förslag om sammankoppling ytterst innebär.

Vi behöver alltså alla vanliga kraftverk, hur mycket vindkraft vi än bygger. Det vi inte behöver är vindkraftverk. De har ingen inverkan på klimatet.

Nätverket Klimatsans

Sture Åström
sekreterare

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “MP vill äta kakan och ha den kvar

  1. Den första matematiska operationen vi lärde oss i första klass i Folkskolan var addition. Har samtliga miljöpartister sovit bort det första skolåret?

  2. En klar och redig genomgång Sture.
    Egentligen är det otroligt att en riksdagsledamot skall behöva undervisas i elementa på detta vis.

  3. Vindkraftverk har visst inverkan på klimatet. De hindrar konvektion och leder därmed till att jordytan blir varmare. Vindkraft stoppar inte alls global uppvärmning, utan ökar den!

Comments are closed.