Tillstånd av galenskap

160503-Jänschwalde-Vattenfall

Vattenfalls kraftverk för brunkol i Jänschwalde, Brandenburg, med sex aggregat för 500 MW vardera.

Folk-Logga

2016-05-03

Många ser Tysklands energipolitik som ett föredöme, men de saknar kunskap om dess verklighet. Kraven att Vattenfall skall avveckla brunkolet är orealistiska, eftersom landet inte klarar sig utan det.

Tyskland har nu sol- och vindkraft med större total märkeffekt än det maximala behovet. ”Märkeffekt” är den kapacitet utrustningen har vid ideala förhållanden. Men en vanlig månad kan den faktiska produktionen motsvara bara 13 procent därav och vid flera tillfällen är den så låg som enstaka procent, googla ”tysk el april 2016”. Vindstilla är inte ovanlig.

Således måste tillräckligt med kol- och kärnkraft finnas för att säkra elförsörjningen. Då kärnkraften nu läggs ner, måste man bygga mer kolkraft!

Sol- och vindkraft har givits privilegiet att få leverera allt de producerar och få betalt med garanterade priser. För kolkraften blir det då allt färre timmar som den får leverera och få betalt. Den blir olönsam, så att den hotas av nedläggningar, vilket tidningen Handelsblatt förutsett för 24 anläggningar, googla ”vindkraft i verkligheten”.

Tidningen har också rapporterat att ledarna för de tre största partierna, som bildar regering tillsammans, den 1 juli 2015 kom överens om att vissa kraftverk för brunkol måste stå som reserv, då sol- och vindkraft är otillräcklig. De måste få ”kostenbasierte Vergütung”, kostnadsbaserad ersättning, vilket betyder pengar för att ingenting producera: subventioner. Det är vad Vattenfall nu förhandlar med näringsministeriet om.

Motsvarande arrangemang är redan verklighet i Storbritannien, där subventionerna dock går till dieselaggregat.

I båda länderna har politikerna med subventioner pressat in nyckfull överkapacitet på marknaden, vilket gjort konventionell, tillförlitlig produktion olönsam, så att denna börjar avvecklas. Då upptäcker politikerna att folket behöver ström även då det inte blåser. Sedan slamrar de på med ännu mera subventioner, denna gång till de pålitliga kraftverken, så att dessa får betalt även då de inte producerar. Innan politikerna lade sig i, klarade de alla leveranser utan subventioner.

”Irre Zustände”, tillstånd av galenskap, sade näringsminister Sigmar Gabriel redan 2014. Det accentueras av att koldioxid INTE påverkar klimatet märkbart. Väljarna i Tyskland har börjat förstå detta, vilket gör att subventionerna kommer att upphöra inom överskådlig tid. Då blir brunkolet mycket lönsamt.

Vattenfall håller nu på att pressas till en ny idiotaffär av nationalekonomisk dimension.

Sture Åström
Nätverket Klimatsans

+ – + – + – +

Krbl-Logga

2016-05-07

Brunkolet kommer att bli lönsamt

+ – + – + – +

VT-Logga

2016-05-10

Brunkolet blir lönsamt

+ – + – + – +

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Tillstånd av galenskap

 1. Hej !

  Bra sammanfattning av läget, som klarlägger den vansinniga inställningen av
  vänsterfalangen av vår regering + Vänsterpartiet att kolet måste stanna i jorden.
  DÅ STANNAR TYSKLAND , KINA m.fl och det störtar hela världen in i en livsfarlig
  industrikris med oanade konsekvenser för hela mänskligheten.

  mvh / OLof H-m

 2. En häpnadsväckande och upprörande naturvetenskaplig, historisk och ekonomisk obildning – i Tyskland och framför allt i Sverige. I Sverige har den drivits fram under tre generationer med gradvis sänkta kunskapskrav för att fler skall komma igenom.

  Numera är även lärarna så obildade att de kritiklöst sväljer den systematiska desinformation som organiserade och skattefinansierade intresseorganisationer sprider.

  De som nu fuskar i högskoleprov är bara ett ytligt symptom på denna sjuka. Hurdana läkare blir de – om de inte avslöjas eller bättrar sig på vägen?

 3. Hej Tege !
  Ditt inlägg stämmer precis med mina erfarenheter som undervisare på tekniska högskolor.Elevernas förkunskaper blev bara sämre och sämre.
  Mvh, Håkan.

 4. Hej Sture !

  Din slutsats är korrekt med den korrektionen att Vattenfall är frivilligt berett att sälja sina brunkolsverk med en kraftigt negativ effekt på det ekonomiska resultatet och trots att den nuvarande tyska opinionen gärna accepterar Vattenfall som fortsatt ägare och trots att de tyska erfarenheterna av ENERGIWENDE med KRAFTIGT SUBVENTIONERAD VINDKRAFT är katastrofalt negativ – ett system som Vattenfall OBEGRIPLIGT NOG planerar att bygga ut i Sverige.

  VARFÖR och HUR skall Vattenfall lyckas lura oss svenska medborgare att fortsätta betala stora subventioner för sådan intermittent sekunda elkraft, som är helt beroende av vår prima vatten-kraft?!

  mvh / Olof Hellström

 5. Det finns en alternativ förklaring till att de saknar kunskap om verkligheten: Att de vet, men ljuger för att det passar deras agenda att skapa ett tillstånd av kronisk elbrist.

Comments are closed.