Kalla La Niña är på väg

160523-Tisdale-Niña

Figuren ovan visar havsytans temperatur i ett område omkring ekvatorn i västra Stilla Havet, där El Niños uppträdande brukar visas först. Det visar avvikelsen från vad som är normalt i området. Sedan 1991 har man varje vecka loggat medelvärdet.

Den varma El Niño återkommer med viss regelbundenhet och den följs oftast av en mer eller mindre tydlig kall La Niña. För 1998 visas toppen av dess starka El Niño, som följdes av en extra djup La Niña.

Årets El Niño har gått lite högre till plus 3 grader, men nu minskat snabbt. För vecka 20 är avvikelsen bara 0,2 grader. Det torde betyda att La Niña är på väg och sannolikt kommer att mäta sig med versionen från år 2000, då temperaturen gick ner till minus 2 hela grader. Det kommer att påverka Jordens temperatur nästan lika mycket som El Niño har gjort.

El Niño-La Niña är naturliga väderfenomen, vars snabba växlingar av temperaturen inte kan tydas som förändringar av klimatet. De orsakas av att passadvindar av omväxlande styrka får vattnet att skvalpa fram och tillbaka mellan Peru och Filippinerna. Från lägre djup drar det då upp omväxlande varmt och kallt vatten till ytan.

De som tagit de senaste månadernas värme som tecken på en långsiktig, farlig, uppvärmning visar bara sin okunskap.

Sture Åström

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Kalla La Niña är på väg

 1. Tack för denna upplysande beskrivning av de två väderfenomen,som
  icke får blandas ihop med de globala klimatförändringarna. Tyvärr har
  det av FN underställda klimatorganet IPCC fallit för frestelsen att göra
  just det misstaget, vilket är en av orsakerna till tillkomsten av Kyoto-
  protokollet år 1997 och till slutsatserna i deras rapporter AR 4 år 2007
  och AR 5 år 2013, vilka även förstärkes på grund av felaktigt val av
  en linjär statistisk modell.
  Vi kan räkna med en svag avkylning av Jorden under de närmaste
  decennierna på grund av en minskad solinstrålning.
  MVH/ Olof H-m

 2. Under mars och april 2016 har jordens medeltemperatur sjunkit ca 0,2 C. Trots detta ligger temperaturen för de båda månaderna efter el Nino toppen kvar på “rekordhöga” nivåer för mars och april månad. TT har i sina meddelanden bara talat om rekorden men inte nämnt att temperaturen sjunker. Två bilder som måste ses tillsammans där TT väljer att bara visa den ena. Desinformation på hög nivå.

 3. Snacket i media är att El Niño är extra kraftig på grund av mänsklig påverkan. Det är en så korkad iakttagelse att det inte finns ord för det. Varje El Niño kommer naturligtvis aldrig att vara exakt som en annan.

Comments are closed.