Sälj inte brunkolet

160527-Ånglok-Absolutman
Ångloket E2 1333 på morgonen i Landeryd, CR Absolutman.

Syd-Logga-HD

2016-05-27

HD-Sydsvenskan har tagit in en kritisk artikel om brunkolet, men det kan förstås bero på att den inte tar upp koldioxidens icke-verkan på klimatet. Den står inte på nätet ännu. Den har fått äran att stå på sidan 3, som avser Debatt:

+ – + – + – +

Europas draglok Tyskland går att jämföra med ett koldrivet ånglok. Det man glömmer bort är att Tyskland inom överskådlig tid inte klarar sig utan sin kolkraft. Vindkraftens elleveranser är alldeles för osäkra för den tyska industrin.

Vattenfall har reserverat ett antal miljarder för att återställa naturen efter en framtida nedläggning av sin brunkolsverksamhet i Tyskland. Pengar som i samband med Vattenfalls försäljning riskerar att hamna i händerna på tjeckiska riskkapitalister. Det är bara den tyska regeringen som kan bestämma när tiden är mogen för att lägga ned den i dag Vattenfallsägda kolbrytningen i Tyskland. Tyska regeringen kommer att tvingas att subventionera kolkraften för att ha tillgång till en säker back up när vindkraften inte levererar. Vattenfall bör därför behålla brunkolet tills vidare.

Björn Wahlberg

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

One thought on “Sälj inte brunkolet

Comments are closed.