Vindkraftens största problem

150702-Vernunftkraft-Europa

Det kan faktiskt råda vindstilla i hela Europa från Atlanten till Ural. Se skalan överst till höger. Notera att siffrorna avser vindhastighet mätt i Beaufort.

Här en karta över väderläget tisdagen den 22/11 2011 kl 07:00. Med undantag av små områden på Island och i Algeriet är vindhastigheten lägre än 3 Beaufort, vilket definieras som 3,4 – 5,4 m/s. Vid så svag vind står nästan alla vindkraftverk stilla även om vinden på deras höjd av 150 meter är något starkare.

HH-Logga

2016-06-30

Olov Östlund påstod: “Att förutspå vindelproduktionen är enkelt, att gissa när ett kärnkraftverk snabbstoppar är svårt.”

Lätt att förutspå hur vinden blåser

+ – + – + – +

2016-07-05

Detta är vindkraftens största problem

Olov Östlund har förstått att vindkraften har problem (30/6). Den svajiga produktionen menar han att nätoperatörerna skall klara. Han låtsas inte om att den vållat stora svårigheter i det tyska nätet, skriver Sture Åström.

Men allvarligare är att han inte inser att de flesta vindkraftverken kan stå stilla samtidigt. Det kan vara någon enstaka timme, flera timmar eller en hel arbetsvecka. Då är det nödvändigt att ha kraftverk med pålitlig kapacitet för hela elbehovet: Eldade med gas, olja, kol eller kärnreaktorer. Biokraft kan ge ett marginellt bidrag.

De kraftverk som inte är nödvändiga är vindkraftverk. För dem finns ingen annan motivering än att vi i Sverige skall minska på utsläppen av koldioxid i Tyskland. I Sverige har vi ju knappt några sådana utsläpp. Det bygger på den obevisade tron att koldioxid är skadlig, googla ipcc flaggar falskt.

De senaste 60 åren utgör ett fullskaleprov, som visar att utsläppen varit nyttiga: googla påläst okunnigt. Koldioxidens verkan på klimatet är så liten att den inte kunnat mätas. Det har man däremot kunnat göra med solens verkan, googla pulkovo solen kallare.

Vindkraftens största problem är att den inte behövs.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

+ – + – + – +

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Vindkraftens största problem

 1. Instämmer! Vindkraftens största problem är en dyr hobby som inte behövs!/ Nilsr

 2. Vi har 10GW kärnkraft……
  att stänga all kärnkraft gör att vi behöver 10GW av annat…..
  Just nu finns ingen ersättning eftersom inte ens vind eftersom vattenkraftens reglermöjligheter ihop med kärnkraftens möjligheter att underhållas under vilken tidsperiod som helst.

  Alltså behöver vi 10GW reglerkraft för alla de dagar som det inte blåser…..
  eller som trixar man med vattenkraften som reglerkraft vilket kan (har inte räknat än men har data) ge kanske 1-3GW reglerkraft från vatten…alltså bygger vi reservkraft, som inte finns ännu, utan bara i fantasin….. på nästan 10GW

  Så det finns ingen lösning för vind utan kärnkraft…….
  och en lösning med kärnkraft behöver inte vind…….

  1. Mycket bra sammanfattning!

   Den lånar jag en vacker dag. . .

 3. De dagar det inte blåser gör vi som i Venezuela, vi stänger alla arbetsplatser, förbjuder bilåkande etc. Vi får några extra dagar ledigt varje år. Är det inte bra?

Comments are closed.