Kolpriset upp 28 %

160819-Kolpriset-The Sydney Morning Herald

Kolpriset vid Australiens Newcastle Coal Terminal.

Sydney-Logga

Den stora nyheten den 18/8 i Business-delen av The Sydney Morning Herald var prisrallyt i kol. Priset steg från US$ 53 den 24/6 till US$ 68 den 1/8 eller 28 % och har sedan legat på denna nivå.

Det är en stor nyhet i Australien, där kol har svarat för den näst största andelen av exporten eller 15 %. Priserna har sjunkit i fem år, men nu tycks marknaden ha vänt. Orsakerna är delvis att många kolgruvor runt om i världen har stängts, men också att Kina har ökat sin import.

På många håll har beslutsfattare insett att planerna på ”fossilfri” energi inte går ihop med den lika intensivt propagerade avvecklingen av kärnkraft. Sol- och vindkraft måste under överskådlig tid backas upp med tillräcklig kapacitet för marknadens fulla behov. Det betyder investeringar i dubbel kapacitet, något som ingen industri har råd med i längden.

Vindkraften möter stora protester i alla länder. Nya premiärministern i Storbritannien, Theresa May, har stängt departementet för ”Klimatförändringar”. Lägg till att man i USA, Storbritannien och Tyskland öppet diskuterar om ”klimathotet” är en ren bluff. Då insikten därom sprider sig, blir subventionerna till ”fossilfri” el meningslösa. Väljarna kommer att kräva stopp för subventionerna, vilket innebär avveckling av vindkraften. I stora delar av världen blir kol det naturliga alternativet.

Inför dessa utsikter har aktierna i kolgruvor rusat. Världens största exportör, Glencore, har sett sin notering stiga med 175 %.

Vi kan konstatera att politikerna tvingade Vattenfall att sälja brunkolet just då marknaden stod i sitt bottenläge. En idiotaffär.

Danska Vestas är en av världens största tillverkare av vindkraftverk. Reuters rapporterar idag att aktien i rusat med 10 % efter en ökning av resultatet för 2:a kvartalet med 175 %. Flera fondförvaltare och finansiella rådgivare deklarerar att de kommer att väga in företagens kolberoende i sina rekommendationer. Dem bör man undvika. . .

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Kolpriset upp 28 %

  1. Utanför Hull i England håller Siemens på och bygger Europas största vindkraftspark. England får dras med mer subventioner.

  2. Somliga “experter” rekommenderar köp av aktier i vindkraftsbolag. Vilket är ungefär detsamma som att rekommendera att pengarna slängs i sjön. Alla vindkraftsbolag kommer att gå i konkurs när politikerna slutligen fattar att det inte längre går att subventionera miljöförstörande verksamhet som alltid kommer att gå med förlust utan olika former av subventioner.
    Jag begriper inte vad de tänker på som propagerar för divesteringar av företag som håller på med fossila bränslen. Inget företag har väl någonsin tvingats lägga ned för att fler vill sälja än köpa dess aktier? I stället blir det köptillfälle för dem som har mycket pengar och letar billiga aktier. Det är inte så konstigt att en del kända storinvesterare stödjer divesteringskampanjer. De vill få fina köplägen efter de nyttiga idioternas aktioner.

  3. George Soros köper kolgruvor. Hur mycket tror ni att han sponsrar media att skriva om klimat och vindkraft?

Comments are closed.