Sensation i Skåne om tvivel på klimathotet

syd-logga-ballong

Sydsvenskan, som numera inkluderar Helsingborgs Dagblad, hänger sina rapporter om klimatet högt ovanför verkligheten. Men nu har en sensation inträffat: På ledarsidan har ett läsarbrev med tvivel på klimathotet tagits in.

+ – + – + – +

Klimatet och kunskap

I samband med inledningen av klimatmötet COP 22 i Marrakesh, ägnas huvudledaren (7/11) åt kampen mot den globala uppvärmningen. I likhet med klimatminister Isabella Lövin (MP) är tidningen positiv: Parisavtalet har ratificerats av tillräckligt många länder för att redan nu ha trätt i kraft, vilket ger mötesdeltagarna vind i seglen.

Hillary Clinton vill minska landets utsläpp av koldioxid, men Donald Trump ifrågasätter människans påverkan på klimatet och vill riva upp avtalet.

Så långt är ledaren en lägesbeskrivning, utifrån tidningens beslut att helt okritiskt accep-tera teorin om människans farliga påverkan på klimatet genom utsläpp av växthusgaser. Därefter sänker sig tidningen till smutskastning, generalisering och slentrianmässig fakta-förvrängning. Den som i likhet med Trump, ifrågasätter koldioxidens roll som främsta pådrivaren av klimatförändringarna kallas ”klimatförnekare”.

Efter mycket sökande och läsning har jag kommit fram till att klimatet tycks förändras i cykliska svängningar som beror på solens aktivitet, oceanernas uppvärmning och jordens position i rymden. Dessa svängningar pekar nu närmast på en kallare period framöver. Koldioxidhalten i atmosfären är bevisligen bra för jordens vegetation, men det saknas be-vis för att den skulle ha någon avgörande påverkan på klimatet. Denna hållning grundas på otaliga vetenskapliga studier och föreläsningar som finns att ta del av på nätet. Konsensus finns inte, och hör inte heller ihop med vetenskap!

Att begränsa våra koldioxidutsläpp för att sänka den globala temperaturen är en alltför enkel lösning på ett i grunden icke-problem. Jag uppmanar till lite opartisk journalistisk skepsis.

Kevin Benn

SVAR: Med mycket sökande och läsning kan i stort sett vilka teorier som helst bekräftas. Men du har rätt, tidningen har valt samma sida som merparten av forskarna och utgår från att människan påverkar klimatet genom utsläpp av växthusgaser. Uppvärmningen riske-rar att leda till katastrofer och bör vändas nu.

Heidi Avellan

+ – + – + – +

Sydsvenskan är ett av de medier som mest halsstarrigt vägrat att släppa in tvivel på klimathotet i spalterna. Läsarbrevet är därför en liten sensation. Men chefredaktören “har valt samma sida som merparten av forskarna”, vilket visar att hon okritiskt accepterat bluffarna från IPCC.

Jag mejlade genast och erbjöd mig att besöka henne och visa klimatfakta, liksom jag gjort tidigare, men det avvisade hon, liksom tidigare, se posten Sydsvenskans klimat.

Jag har svårt att förstå hur någon kan kalla sig journalist och inte vara det minsta nyfiken på så omvälvande påståenden som att hotet mot “civilisationens överlevnad” är en bluff. Särskilt som jag kunde referera till den vetenskapliga konferensen på Lidingö.

Liksom många andra sitter hon så fast i etablissemangets föreställningsvärld att hon inte ens vill lyssna på invändningar mot den. Hon fortsätter att sprida förljugna nyheter. Hon har inte förstått att Donald Trumps valvinst blivit möjlig sedan väljarna förstått omfatt-ningen av medias förljugenhet. Liknande strömningar pågår i Sverige, vilket är en del av presskrisen.

Vi som betalar hennes jobb vill ha ärliga nyheter.

Sture Åström

+ – + – + – +

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Sensation i Skåne om tvivel på klimathotet

 1. Tyvärr kan man befara att Avellan inte är förpliktigad att genomföra ägarinstruktionerna.
  Det finns kanske mer sans och balans i den “riktiga” ledningen?

 2. Vår klimatminister Isabella Lövin påstod i den senaste riksdagsdebatten, att 2016 varit det varmaste året i mänsklighetens historia. Det är i och för sig tur att det finns en svensk minister som styr över klimatet, men får denna potentat blåljuga i parlamentet? Har hon inte läst om exempelvis bronsåldern i skolan?

 3. Nu ska det bli kul att se hur en massa medlöpare ändar åsikter efter som Donald Trump kommer strunta totalt i de där klimatavtalen. Kolgruvorna i USA ska nu köra igång igen.

 4. Det är inte alla förunnat att kunna genomskåda klimatbluffen.

 5. Trumps tillträde skapar nu oro i den politiskt korrekta internationella klimatpolitiken.
  Ett utmärkt tillfälle att fortsätta ifrågasätta mediernas och politikernas ensidiga hållning. Uppmana din tidning och ditt parti att kolla om det kan finnas vetenskapligt stöd för Trumps – och många andras – skepsis mot koldioxidens upphaussade roll som farlig klimatdrivare!

 6. Experterna kan med sina datamodeller förutspå hur klimatet förändrats. De kan också genom att regelbundet träffas och skriva sitt namn på ett papper styra klimatet. Imponerande! Med sina datamodeller påstå man att 500.000 människor/år kommer att dö år 2030 på grund av klimatförändringen. Jag orkar inte vänta till dess utan gör ett praktiskt test. Jag kör ner för berget till turistorten Los Cristianos och konstaterar att medeltemperaturen där är 2 grader högre. Hur jag än letar kan jag inte se några döda kroppar.
  Vad kan det bero på?

  1. Du har sett rätt. Hypoteser är svårbevisade, särskilt om de är gripna ur luften. Som väl är saknas möjligheter att minska koldioxiden. Haven utgör en buffert, som innehåller 50 ggr mera C än atmosfären. Utan koldioxid ingen växtlighet och därmed inte heller tillförsel av syre till atmosfären. Denna del av forskning ingår inte i Klimatpanelens stadgar!
   ATMOSFÄREN INNEHÅLLER ÄVEN KVÄVE OCH FRAMFÖR ALLT VATTEN, INTE HELT OVÄSENTLIGT I DETTA SAMMANHANG.

 7. Hej!

  Det är numera klart att man inte kan lita på tidningarna i detta ärende, som
  dessutom kämpar för sin överlevnad och behöver alla bidrag dom kan få.
  Clexit anstränger sig för att få sin röst hörd men har självfallet inget stöd av
  SvD, som troligen är representerade vid Klimatmötet i Marrakesh samtidigt som
  dess Washington- korrespondent Karin Henriksson skrev i gårdagens SvD följande
  slutkläm om Klimatet. jag citerar : ” Nya varningar från FN har utfärdats om att
  temperaturen fortsätter att stiga mer än taket som sattes i Paris. “Så nu är även
  CO2 bortkopplat från det så kallade klimathotet. Nu är det bara angeläget att
  koppla bort FN så är även själva ” hotet” borta. Och det skall vi väl försöka att
  låta Clexit hjälpa Trump med när han har kommit i tjänst om några månader !

  MVH / Olof

 8. Några rader ur Donald Trumps energiprogram:

  “We will end the war on coal, and rescind the coal mining lease moratorium, the excessive Interior Department stream rule, and conduct a top-down review of all anti-coal regulations issued by the Obama Administration. We will eliminate the highly invasive “Waters of the US” rule, and scrap the $5 trillion dollar Obama-Clinton Climate Action Plan and the Clean Power Plan and prevent these unilateral plans from increasing monthly electric bills by double-digits without any measurable effect on Earth’s climate. ”

  Avslutas med:

  “The Trump Administration is firmly committed to conserving our wonderful natural resources and beautiful natural habitats. America’s environmental agenda will be guided by true specialists in conservation, not those with radical political agendas.”

  En liten gissning: Det måste sitta en mängd “stövel-slickar-experter” runt om i USA idag som funderar på om de får behålla jobbet eller inte.

 9. Mellan 2007-2008 bestämdes det att man skulle sätta upp solpaneler på sporthallen i Santa Cruz de la Palma, en av Kanarieöarna. Det ingick i ”Plan Zapatero”.
  År 2010 var anläggningen på plats. En ny ö-regering tillträdde 2011. De undrade varför anläggningen inte tagits i drift. Det berodde dels på att Industriministeriet hade beslutat ta bort premien för förnybar energi, dels (enligt teknikerna på La Palma) att underhållet av anläggningen kostade mer än man tjänade. 411.000 Euro kostade det kalaset.
  Vi är tacksamma att de Kanariska tidningarna berättar hur klimathotet tömmer våra plånböcker.

 10. Solen rör sig och sitt solsystem i Vintergatans fjäde spiralarm. Om den befinner sig i ett område med tätt med partiklar, molekyler och atomer, får vi istid. Är tätheten liten får vi uppvärmning, som smälter isen. Avstånden mellan stjärnorna i Vintergatan är stora.

  Närmaste stjärna är Proxima Centauri, som ligger 4,2 ljusår från vår sol. Detta förklarar varför det är så glest mellan uppvärmningarna som 100 tusen år. Solen struntar i vad vi gör med “växthusgaser” som koldioxid. Den rör sig med hastighetn 250 km/s och struntar i oss och i vad vi släpper ut.

  Heja Trump!

  Mvh, Håkan.

Comments are closed.