SvD censurerar Fred

goldberg-q

Fred Goldberg var en pedagog och föresläsare som ofta anlitades runt om i världen.

Den 13/11 infördes i SvD följande nekrolog över Freds bortgång. Dock strök redaktionen den mening som markerats med rött, vilket Lars Bern meddelat på sin blogg Anthropocene.

+ – + – + – +

Docent Fred Goldberg, Lidingö, har avlidit i en ålder av 74 år. Närmast sörjande är makan Gun och barnen Annika, Patrik och Helene med familjer.

Vi träffades 1954 i Högre allmänna läroverket för gossar på Norrmalm. Han kom som en virvelvind direkt från Amerika, ett par dagar efter skolstart, fräknig med röd kalufs, flytande i engelska med amerikanskt inslag. Han var redan entreprenör. Fred startade Norra Latins skytteförening. Han övertalade gymnastikläraren kapten Hammer att låta oss skjuta prick med salongsgevär i gymnastiksalen, mot måltavlor med kulfångare. Han ordnade kvällskurs i navigation och flera i klassen blev skeppare. Av pojkarna i familjen Sven Salén – en självklar del av hans redan betydande kontaktnät – lånades tre stjärnbåtar till kappsegling på Baggensfjärden.

Vi gick på KTH samtidigt. Fred fick ihop oss till en styrelse. Vi ordnade studieresan USA 1967, under en tid när Amerika var förebild i teknologi och rymdfart och samtidigt kokade av rasmotsättningar och krigsplåga.

Fred blev genom sin frimärkssamling djupt intresserad av expeditioner till jordens mest otillgängliga platser, Arktis och Antarktis. Han disputerade 1975 på en avhandling om stål och gasskurna snitts uppkolning och inverkan på utmattningshållfasthet. Fred utvecklade ett nytt skärmunstycke, som skar stålplåt med dubbel skärhastighet och högre kvalitet än någon konkurrent och reste med det till alla världens skeppsvarv. Överraskade japaner fick ökad produktivitet i redan effektiva varv.

För tolv år sedan påpekade Fred att filmer från Svalbard, tagna på sensommaren när isar normalt kalvar till isberg, av SVT framställdes som något skrämmande onormalt. Det inspirerade honom att efterforska orsakerna till verklighetsförfalskningen. Detta var innan Al Gores film ”An Inconvenient Truth” visades över världen med alla sina brister. Fred blev så småningom expert på den komplexa klimatfrågan, ifrågasatte antropogen global uppvärmning och blev en efterfrågad föredragshållare.

Varje sommar träffades vi i skärgården. ”Säg var ni är, så kommer vi”, sade Fred, tog sin snabba motoryacht ”Moby Dick” vi kunde äta tillsammans och övernatta medan endast fendrarna skiljde oss åt.

Vännerna
Anna och Anders Ulfvarson

+ – + – + – +

I sin Politiska Korrekthet strök redaktionen den mening som tydligast beskriver Freds sentida livsgärning. Naturligtvis, eftersom den innebar att tidningen för övrigt hänger sig åt verklighetsförfalskning när det gäller klimatet. Chefredaktören upprepar gång på gång att SvD respekterar de pressetiska reglerna, vilket alltså är lögn.

Det allra allvarligaste är att de inte skäms det minsta eftersom de bara tycks umgås med likasinnade i media, som hycklar lika fräckt. I söndagens Agenda försvarade DN:s Wolodarski sitt agerande under valkampen i USA, utan att erkänna att DN varit i högsta grad partisk i rapporteringen om Trump, något som även gällde amerikanska media. Valresultatet visar att denna generella förljugenhet nu tycks ha nått vägs ände. “Vanligt folk” har insett att media vill lura dem.

När det gäller klimatet måste vi utgå från att allt som serveras i svenska riksmedia är vilseledande eller ren lögn.

+ – + – + – +

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “SvD censurerar Fred

 1. Hej!
  Jag hittar inte ord för att demonstrera min avsky mot SvD:s obegripliga
  censurering av vetenskapsmannen Fred Goldbergs kommentarer om
  Al Gore`s film, viken blev fälld av engelsk domstol etc. Som kanske Du och
  andra känner till är jag konsekvent hindrad av SvD från att kommentera
  deras artiklar på grund av deras synnerliga osakligheter. Följaktligen stödjer
  jag gärna protester mot deras partiska och ofta felaktiga artiklar och nu inte
  minst vad avser värdefulla klimatinsatser från sanningskämpen Fred Goldberg.

  mvh / Olof H-m

  1. Du är inte ensam om att vara portad av SvD. Det gäller Lars Bern, Tore Scherstén, mig och många andra, som har fräckheten att vilja förmedla sanningar om klimatet. SvD är inte längre ett nyhetsmedium utan en predikostol i “klimatkyrkan”. Enligt jesuiternas moral är man då godare ju mer man plågar de vantrogna. . .

 2. Det är tråkigt att Fred Goldberg inte längre finns ibland oss.
  Det är tråkigt att Svenska Dagbladet har blivit en megafon för flum.
  Själv har jag nog hamnat i ett spamfilter så att mina mejl aldrig kommer fram. Vare sig jag kommer med beröm eller kritik så får jag inget svar. Jag skrev till exempel till “klimatexperten”, statsvetaren (!) Jenny Stiernstedt och påpekade att vädret inte har blivit mer extremt. Utan resultat. Hon fortsätter att ljuga om att extremväder har blivit vanligare.

 3. Svenska Dagbladets krav att minnesorden över Fred Goldberg skulle vara så politiskt korrekta att de ej kunde innehålla hänvisningen till hans engagemang i klimatfrågan är ett lågvattenmärke för tidningen. Kjell Nilssons teckning i Ann Heberleins artikel i Ledarsidorna med en bild på politruken som tänker “Hur fasiken kunde Trump vinna….? Journalisterna ska ju förklara hur saker och ting hänger ihop så att väljarna kan fatta rationella beslut. Har dom inte presstöd “over there”…?” är tydligen en sann bild av svensk press.

Comments are closed.