Är vi på väg mot global nerkylning?

161117-jes-gronland-2

Artikel av Nathan Rao – väderreporter på Daily Express8 november 2016,

Sammanfattad av fil.dr. Pia Hellertz

Nathan Rao berättar att ett forskarteam varnar för att vi nu är på väg in i en kyligare period. Den kan komma att vara omkring 15 år, fram till 2035, och starta om cirka 4 år. Det är framförallt den nordiska hemisfären som drabbas menar forskarna. Solen har nu inga fläckar för första gången på fem år efter 21 dagars minimal aktivitet under 2016. Fenome-net kan innebära extremt kallt väder i Europa samt Nordamerika, men även över den södra hemisfären, Nya Zeeland och Sydamerika.

Forskare vid The Space and Science Research Center i Florida har hittat starka samband mellan låg solaktivitet och seismologiska händelser som exempelvis jordbävningar. Forskarna tittade på vulkanutbrott under åren 1650 till 2009 och jordbävningar mellan 1700 och 2009 och jämförde med solfläckar. De fann skärmande samband mellan redu-cerad solaktivitet och de största naturkatastroferna i den kända historien. Man befarar därför att den kommande perioden kan utlösa katastrofer i Tokyo och i Los Angeles.

Även forskare vid Japans Institute for Cosmic Ray Research har sett samband mellan vulkanaktivitet och låg solaktivitet. Nio av elva händelser skedde under perioder av låg aktivitet på solen.

Solexperten Piers Corbyn har varnat för att Jorden står inför en ny Liten Istid. Han menar att det kan leda till ett skifte av jetströmmarna, vilket kan innebära mycket kallare temperaturer i Europa och Nordamerika. Han menar att till och med oceanerna kan frysa till. De konsekvenser Corbyn drar upp i artikeln är inte lockande. En stor del av världen kan komma att se ut som den kallaste staden i Sibirien förutspår han.

Även solforskaren och fysikern David Hathaway vid NASAs Marshall Space Flight Centre menar att ”solminimum är på väg och det kommer fortare än vi anat”.

Rao menar att dessa varningar gör miljöaktivisterna rasande eftersom de hävdar att haven kommer att höjas och att det blir översvämningar på grund av smältningen av glaciärerna vid polerna. Men enligt solforskarna kommer detta inte att ske. Tvärtom isarna blir alltmer utbredda.

+ – + – + – +

Länkar:

Presentation av Natan Rao

Rao blir attackerad för sina förutsägelser

+ – + – + – +

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Är vi på väg mot global nerkylning?

 1. Det som Natan Rao säger stämmer väl med vad som sägs i denna bok
  Global nedkylning
  – Klimatet och människan under 10 000 år
  av Fredrik Charpentier Ljungqvist

  Enligt boken är vi historiskt inne i en nedkylningsfas- så den uppvärmning vi sett sista 100 åren, kan då visa sig vara en krusning på ytan…

 2. Långsiktigt befinner vi oss i en nedkylning där det då och då kommer varmare perioder. Varje varmare period har dock en högsta temperatur som är lägre än den tidigare varma periodens maxtemperatur.

  Stämmer artikeln bör vi rent ironiskt bränna på fossil så att vi kan kompensera bristen på solfläckar.

  Går det åt andra hållet med högre temperatur och stigande havsnivåer med sisådär 10 meter innebär det en enorm ökning av det maritima djurlivet på jorden. De får helt enkelt mer utrymme och gynnsammare förhållanden.

Comments are closed.