Politikernas löften rent nys

Språkrören Gustaf Fridolin och Isabella Lövin

2017-02-28

Berglund radar upp falska “fakta” – politikernas löften rent nys.

Svar på “Verklighetsfrämmande och osann insändare – jorden blir varmare – inte kallare“, Ordet fritt 20 februari.

(Se även posterna “Försmak av kallare klimat” och “Faktiska observationer“.)

Berglund påstår:

 •  att främst växthusgasen koldioxid värmer atmosfären. Fel: Vattenångan har flerdubbelt större effekt, men den kan vi inte göra politik av och den kan därför inte beskattas.
 • att flera värmerekord slagits de senaste femton åren. Fel: Det har inte varit någon signifikant tempökning senaste 18 åren. För övrigt var det minst lika varmt under medeltida värmeperioden.
 • att växthuseffekten är nyckelfaktorn. Ja, men klimatkänsligheten för koldioxid har efter mer än 30 års forskning inte kunnat fastställas bättre än till intervallet 1,5 till 5,4 grader per fördubbling av  koldioxidhalten ( IPCC). Oberoende forskare har kommit fram till lägre känslighet. Allt tyder på att klimatkänsligheten överdrivs i datormodellerna som år för år visar allt större avvikelse från den faktiska utvecklingen.
 • att lärarutbildningarna i Sverige är förankrade i verkligheten. Det är en uppfattning som ingalunda är allmän. Att skolan indoktrinerar med klimatalarmism är närmst en skandal.

De flesta verkar tro att vetenskapen om klimatet är bevisad, att debatten är över och att det råder 97 procent konsensus. Allt detta är falska påståenden som utvecklats till etablerade faktoider bland politiker, journalister och en stor del av allmänheten.

Uppvärmningen sedan mitten av 1800-talet är cirka en grad Celsius. Vår mest meriterade klimatforskare, Lennart Bengtsson, säger att vi inte vet hur mycket av detta som beror på växthusgaser.

Med andra ord: Vetenskapen har ännu inte sagt sitt sista ord, vilket beror på otillfredsställande kunskap. Att världens politiker går ut med löften att de skall begränsa jordens uppvärmning till ytterligare 0,5 – 1 grad Celsius är helt enkelt nys och saknar vetenskaplig grund.

Sigvard Eriksson

+ – + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Politikernas löften rent nys

 1. Normalt stavas Grattis med två t’n, men med extra eftertryck kan man nog ta till ett extra. Stort Grattis!

 2. “att flera värmerekord slagits de senaste femton åren. Fel: Det har inte varit någon signifikant tempökning senaste 18 åren. För övrigt var det minst lika varmt under medeltida värmeperioden.”

  Flera lokala värmerekord har slagits. Men även flera lokala köldrekord har också slagits.

 3. Professor emeritus (biogeografi) vid University of London Philip Scott summerar klimatfrågan konkret.
  “Den fundamentala punkten har alltid varit denna. Klimatförändringar styrs av hundratals faktorer, eller variabler, och själva idén att vi kan kontrollera klimatförändringar förutsägbart genom förståelse för och att manipulera på marginalen, en politiskt vald faktor (koldioxid) är så vilseledande det kan bli. Det är vetenskapligt nonsens.”

  En insikt som kanske sipprar in i det svenska medvetandet sakta men säkert(?).

  1. Precis så fungerar ekonomi också. Ett på ett sätt kaotiskt system eftersom det aldrig går att förutsäga hur varje enskild individ kommer att agera. Ändå försöker många kontrollera det.

   Lägger vi då ihop ett kaotisk klimat med att styra det via ett annat kaotiskt system (människor) borde vem som helst förstå att det dels inte går och dels att det är meningslöst att ens försöka.

   1. En enkel och självklar slutsats. Partiledarna svara inte ens på mail när man försöker hjälpa dem på traven 🙂 Istället får man i bästa fall en klipp- och klistra text ur partiprogrammet. I klimatfrågan behöver vi en Donald Trump!

 4. Göran
  Visst har det slagits rekord, massor av rekord till och med. Men det är på lokal nivå och gäller såväl temperatur som nederbörd, torka och vindförhållanden. Rekorden har varit åt bägge hållen. Men såväl Berglunds som min text handlar om global uppvärmning. Det är i den kontexten du skall se min text.
  F ö har väl diverse rekord alltid slagits på lokal nivå. T ex tror(?) jag att svenska rekordnoteringen för dygnsmedeltemperatur härrör från 1930-talet. (Kanske minns jag fel, men länge sedan är det i alla fall)

 5. Vad ska man säga om SVT:s program “Zero Impact”, där Özz Nujen håller lekstuga med svenska barnfamiljer som får rädda världen från hotande översvämningar genom att gå över till vegetarisk kost.

Comments are closed.