Kalla vindar från varmt Arktis?

Hagel i Skåne på sommaren

Nyligen fick även Skåne snö och hagel. Det tog tydligen meteorologerna på sängen. Orsaken var oväntade kalla polarvindar norrifrån, förklarar de. 

Men de kalla vindarna kom från samma Arktis som enligt de senaste larmrapporterna skulle vara hotande varmt. Medan meteorologer inte kunde förutsäga oväntat snöväder i maj, menar de sig däremot kunna förutsäga hotande uppvärmning tiotals år framåt.

I båda fallen använder de datormodeller. Det gör också de som räknar ut framtidens klimat för FN:s klimatpanel IPCC. Men hittills har alla dess larm om kraftig uppvärmning visat sig våldsamt överdrivna.

 Verkligheten vägrar alltså att följa larmen. Hur mycket är då larmen värda ?

 Tege Tornvall

+ – + – + – +

 

 

2017-05-12

Kalla vindar från varmt Arktis?

+ – + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Kalla vindar från varmt Arktis?

 1. SMHI hade i sin blogg den 9 maj en referens till det onormalt uppvärmda Arktis.
  “Låt vara att temperaturen i Arktis som bekant är ovanligt hög jämfört med långtidsmedelvärdena.”

  Deras systerorganisation DMI uppvisar dock tvärt om temperaturer under det normala över 80 breddgraden.
  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php
  Så de har bias i stället för termometrar som guide! Hur blir det med denna bias när den matas in i modeller om framtiden kan man bara gissa-men jag har mina föraningar.

  1. Verkligt bra graf över den dagliga temperaturen över 80 breddgraden. Klicka gärna på alla årtal och jämför med medeltemperaturen.

   Vad jag kan se så finns det ingen “rekordtemperatur” på sommaren, medan temperaturen varierar väldigt mycket under vintermånaderna och kan skapa både rekordlåga och rekordhöga temperaturer.

   Från år 1958 till och med år 2016 har det varit mer eller mindre samma temperatur på sommaren. År 1958 var det till och med lite varmare på sommaren än år 2016. Skillnaden är så liten att det i princip inte ens är värt att notera.

   Under sommaren rör sig temperaturen väldigt lite. Under vintern åker temperaturen som en jojo. Frågan är vad det kan beror på? Knappast någon koldioxid, metan eller liknande som är inblandad i det.

Comments are closed.