Nötköttsätandet i världen har minskat, inte ökat

2017-05-31

Den osaklige kötthataren Jonas Paulsson tycks bombardera svenska tidningars insändar- och debattsidor med sina alster. I DD 25/5 var det dags igen, med ännu fler av hans sedvanligt felaktiga påståenden.

Han skriver om en globalt skenande köttkonsumtion, och man kunde ju tro att han menar alla typer av kött. Han argumenterar dock bara mot nötkött, vilket vi kan se av vad han skriver i övrigt. Från FAOSTAT kan vi hämta statistik över köttkonsumtionen i världen sedan 1961. Några exempel: För nötkött har ökningen varit 234 %, kyckling 1328 %, griskött 466 % och kalkonkött 625 %. Samtidigt har världens befolkning ökat med 239 %. I världen totalt, har förtäringen av nötkött per capita MINSKAT, inte ökat!

Alla dessa beräkningar av hur mycket växthusgaser nötköttsproduktion skapar måtte glömma att allt som kor fiser och rapar ut ingår i ett kretslopp. De växthusgaserna togs upp av kornas mat och kommer sedan tillbaka till atmosfären av fisandet och rapandet. Visst, det är ofta metan som kommer ut, medan det var koldioxid fodret tog upp. Men metan sönderfaller snabbt till koldioxid och vatten när det väl kommer ut i luften.

Dessutom är det obegripligt hur det skulle kunna bli mer växthusgaser för att fodret passerar genom kons magar, jämfört med alternativen att det passerar genom vilda växtätare eller att det får ligga kvar och ruttna på fälten.

Slutligen: vad som än brukar påstås, släpper transportsektorn ut mer växthusgaser än hela jordbrukssektorn. Det har IPCC räknat ut.

Lars Kamél, Klimatsans och Clexit Sverige

+ – + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

One thought on “Nötköttsätandet i världen har minskat, inte ökat

  1. Kan det finnas något bättre än kossor som går på äng eller i skog och betar helt naturligt och samtidigt gödslar helt naturligt. Och äter vi människor deras kött i stället för spannmål blir vi friskare och hälsosammare och vi sprider mindre gifter i naturen. Det finns bara fördelar. Lägg till får på bete och grisar på bök. Vilket fint kretslopp.

Comments are closed.