Små elbilar är bättre än stora

SMART FORTWO CABRIO har mått som nästan stämmer med konceptet CIB

2017-07-06

Sture Åström vill hellre se citybilar som ny fordonsklass, än stora elbilar som går att köra långt.

Kommentar till Mattias Goldmann med flera:

Som sann miljövän föreslog jag redan 1987 i Ny Teknik politiska åtgärder för att skapa en sund marknad för elbilar. När SAAB gungade 2009, tog Expressen in mina förslag, googla “saab mikrobil”.

Nu är det folk utanför bilen som får dess fördelar: renare luft, mindre buller.

Politikerna kan ge förarna inne i elbilen praktiska fördelar, som lockar till köp, utan subventioner.

På måndag kan varje kommun börja måla parkeringsrutor för små citybilar med plats för två personer och två shoppingkassar. Rutorna kan vara hälften så stora som dagens. Manöverutrymmet utanför rutorna blir också mindre. Mer än dubbelt så många bilar får plats.

Det som lockar till köp är säker parkeringsplats med bra belägenhet.

Så små bilar finns redan. Man målar nya rutor när folk köper fler. Och se: För varannan liten ruta, blir en stor ruta ledig som parkeringsplats, cykelbana eller blomrabatt.

När politik och byråkrati tuggat färdigt, har vi en ny fordonsklass: CIB för citybil. Den anger yttermått och krav på eldrift. Samtidigt lagstiftas om att skatt och trafikförsäkring beräknas efter körsträcka. En familj med en stor bil och en CIB har då inga kostnader för den stora medan de kör den lilla. Sedan barnen flyttat ut, har man bara cibben kvar och hyr en stor bil, när man skall på semester eller till soptippen.

Mattias Goldmann med flera argumenterar för “fossilfritt” och stora elbilar med lång räckvidd. De kräver stora subventioner av skattemedel.

Observera: “Fossilfritt” är inget bärande argument, eftersom det nu finns omfattande forskning som visar att koldioxid inte påverkar klimatet, googla “koldioxidens verkan på klimatet”. Mera koldioxid i luften är istället välgörande med större skördar och mindre svält i världen.

Jag har förklarat för honom personligen att “klimathotet” inte existerar. Han har fortsatt sin propaganda för en osund politik utan att underrätta sig om de fakta vi kan redovisa. Som chef för en expertfunktion kan han inte frånsäga sig ansvar för sanningshalten i sina argument.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

+ – + – + – +

Detta är ett sunt förslag:

1. Det är nyskapande.
2. Kostar inga skattepengar.
3. Skapar mera plats i städerna. Den kan användas för bilar, cyklar eller blommor.
4. Ger renare luft och mindre buller.
5. Större andel små lätta bilar i trafiken minskar nedsmutsning från däck och bromsar.
6. Ger lägre kostnader för bilägarna.

Den enda negativa faktorn är det politiska systemets tröghet.

Den professionelle aktivisten Mattias Goldmann använder argument som han borde veta är falska. Jag har underrättat honom om koldioxidens icke-verkan med solida, lätt tillgängliga bevis för det.

Det vittnar om bristande ansvar att fortsätta propagandan med vetskapen att den faktiskt kan vara ren bluff.

+ – + – + – +

2017-07-18

Små elbilar bättre än stora

+ –  + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Små elbilar är bättre än stora

  1. Svagheten i elbilen är litsiumbatterierna som av värme kan ta eld. En effektiv motor måste innehålla magneter som kommer från magnetit tillsammans med vindkraftsgeneratorerna som också kräver magneter som är en mycket skitig hantering i Kina. Magnetiten lakas ut ur jorden med syra som förstör grundvattnet i omgivningen.

    1. Glömde att batterielen inte räcker till för att värma stol och kuppe. Här måste en bensinvärmare till.

Comments are closed.