Vindkraftsfiaskot i Sverige

Vindkraftverken dominerar och förfular landskapet anser Staffan Wohrne.

Enköpings-Posten

2017-07-19

Koldioxidskräcken bland våra politiker har tagit sig märkliga vändningar. En av de konstigaste är satsningen på vindkraft. Våra politiker, med Miljöpartiet och även social-demokraten Ibrahim Baylan i spetsen, tycks tro att man kan energiförsörja Sverige med vindkraft. Tråkigt nog har de flesta andra partierna okritiskt hängt på, kanske med undantag för SD. Några synpunkter kan vara på sin plats.

För att installera ett vindkraftverk krävs att det monteras på en bottenplatta av betong. Koldioxidutsläppen för gjutningen av plattan motsvarar den inbesparade effekten av verkets elproduktion under sin livslängd på cirka 20 år. Ett nollsummespel med andra ord. Där rök den illusionen!

Vindkraften har inte bidragit nämnvärt till Sveriges förbrukning av el. I stort sett har hela produktionen gått på export. Sverige har tillräckligt med el från vattenkraft, kärnkraft och kraft-värme för att täcka landets behov. Härmed kan man konstatera att hela den för landskapsbilden förfulande vindkraften är meningslös.

För att få företag att satsa på vindkraft krävs subventioner. Ungefär 1,50 kronor per kWh utgår till de som vill investera i vindkraft i form av skattebidrag, elcertifikat med mera. Denna el säljs på spotmarknaden för storleksordningen 30 öre per kWh. En gigantisk förlustmaskin med andra ord, som Sveriges skattebetalare står för. Är det undra på att folk blir förbannade när havande kvinnor i Sollefteå undervisas i hur man skall föda barn i bilen. Vi vet vart pengarna går: i stället för sjukvård så går pengarna till onödig och förfulande vindkraft i Sverige. När skall skattebetalarna vakna upp och ställa våra politiker till svars för denna gigantiska felsatsning?

Hur går det för vår klimathotade jord då? Svar: bra! Efter senaste El Ninon har temperaturen sjunkit till det normala. Jordens temperatur har nu varit konstant i närmare 20 år torts att en tredjedel av utsläppen skett under den tiden. Grönlands isar är i gott skick. De journalister som åkte dit för att avslöja att de smälte återvände svansen mellan benen. Isen på nordkalotten är mindre än normalt medan den på sydpolen är större. De rör sig i cykler på cirka 5 år. Havsnivån stiger med en dryg millimeter per år. Att det är monsunregn och torka lite då och då är naturligt, men journalisterna på Radio-TV gör sitt bästa för att skapa kaosstämning.

Mycket väsen och lite ull sa bonden som klippte grisen!

Staffan Wohrne

+ – + – + – +

De pengar vi alla får betala i subventioner går alltså till andra länder. Vilka väljare har röstat för det ?

+ – + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Vindkraftsfiaskot i Sverige

 1. Om det skulle vara så att ett vindkraftverk är ett nollsummaspel vad gäller utsläpp av koldioxid, så är det faktiskt inte alls ett nollsummaspel eftersom det går ut minst fem vindkraftverk för att ersätta t.ex. en vattenkraftgenerator med samma effekt som en generator i ett vindkraftverk. Således producerar vi mer koldioxid med vindkraftverk.

 2. Bra Staffan att siffrorna får vädras ut på detta forum och Enköpings-Posten!
  Här i Spanien gick 26% av vår senaste el-räkning till ”förnyelsebar energi”. Jag tror inte att ens en av tiotusen abonnenter ens funderar över uppgiften nu när pressen avslöjar att det blir varmare på sommaren.
  Medias uppgift är att föra medborgarna bakom ljuset. Lena Mellin (Aftonbladet) skriver att ”Räkningen för elnätet gör mig rasande”. Vad vet hon om subventionerna till vindkraften? Hon skriver i varje fall inget om det.

 3. Det vore bra om detta kom till allmän kännedom. Av Dan Bakkman
  Stamnätet är dimensionerat till summan av alla vindkraftverks maxeffekt + ett antal% för tillkommande vindkraftverk. Där vindkraftens medeleffekt är 20 – 30 % av alla generatorers maxeffekt. Vi betalar för 100% genererad vindkrafteffekt + tillkommande vindkraftverk. Därtill kommer transmissionsförluster på ca 10% som värmer på väg till södra Sverige.
  Den här extra kostnaden skall vindkraftägarna betala och inte dolt subvensioneras. Jag har hört siffran 300 miljarder som kostnad.

  ******************************
  Är det inte dags att titta i en annan låda än GW lådan. Den här förändringen av jordens temperaturen har pågått i tusentals år för att senare övergå till normala temperaturer utan att det kallats GW. CO2 stiger linjärt medan jordens temperatur har varit stabil de senaste 20 åren. Kan det inte vara så att temperaturen får CO2 i vattnet att lämna vattnet och öka CO2 nivån i atmosfären.
  The hockystick simuleringarna visar som en kvast alla variationer mellan 1° till 7° högre temperatur i framtiden. Är simuleringarna av temperaturutvecklingen mer exakt är termometermätningar och mätning med satellit av jordens temperatur. Ingen avsmältning av på lång sikt av polernas is. CO2 har fått växtligheten att grönska i Afrika. SMHI också rädda för att titta på alternativa orsaker till ett varierande klimat.
  Solens diametet är mer än 1 miljon gånger större än Jordens diameter.
  Människan kan inte påverka jordens väder eller klimat.
  NASA-solfysiker om klimatet …och lite Svensmark
  http://klimathot-gameover.blogspot.se/2008/09/nasa-solfysiker-om-klimatet-och-lite.html
  Det finns fler artiklar med Henrik Henrik Svenmark och andra forskare med samma resultat. Henrik har specialiserat på molnbildning.

  Dr Fred Goldberg Squashes Climate Alarmism (tråkigt för världen att Fred har avlidet)
  http://www.klimatupplysningen.se/2016/08/14/gastinlagg-om-fred-goldberg-och-klimatalarmismen/

 4. “Vindkraften har inte bidragit nämnvärt till Sveriges förbrukning av el. I stort sett har hela produktionen gått på export.”
  Tror inte på detta . . .
  vi har exporterat all windel och lite till… S.I.C.
  “Ungefär 1,50 kronor per kWh utgår till de som vill investera i vindkraft i form av skattebidrag, elcertifikat med mera. Denna el säljs på spotmarknaden för storleksordningen 30 öre per kWh. En gigantisk förlustmaskin med andra ord, som Sveriges skattebetalare står för.”
  Ja mhtt reservkraften som behöver byggas ifall mer vind byggs kommer elkostnaden att tredubblas, minst, för oss konsumenter….
  N.B. eftersom 50% av det vi betalar för vår el är skatt dvs staden tjänar miljarder på att elpriset ökar… kanske mellan 50–100 miljarder extra till statskassan… de andra 50–100 miljarderna till bolagen/tillverkarna samt alla klimatforskare…

 5. Liberalerna lämnade energiförhandlingarna just för att vi inte gillar elcertifikaten och inte tror på vindkraften. Lite sakinformstion för de som misstror även seriösa partier som Liberalerna. Vår energigrupp i Västerås stöder aktivt kärnkraften

 6. Staffan Wohrne,

  “Koldioxidutsläppen för gjutningen av plattan motsvarar den inbesparade effekten av verkets elproduktion under sin livslängd på cirka 20 år. ”
  Att detta påstående inte är korrekt framgår t.ex. av Vattenfalls EPD-analyser av olika kraftslag. (https://www.vattenfall.se/globalassets/foretag/miljo/miljovarudeklaration-epd-vindkraft2.pdf)

  “Sverige har tillräckligt med el från vattenkraft, kärnkraft och kraft-värme för att täcka landets behov. Härmed kan man konstatera att hela den för landskapsbilden förfulande vindkraften är meningslös.”
  Tycker Staffan Wohrne i analogi med detta att Volvos produktion av bilar, som inte säljs i Sverige är meningslös?

  “Ungefär 1,50 kronor per kWh utgår till de som vill investera i vindkraft i form av skattebidrag, elcertifikat med mera. ”
  Vindkraftens enda subvention är elcertifikat som handlas på Nordpool. Priset idag är 5,9 öre/kWh. De utgår under de första 15 årens produktion.

Comments are closed.