Energiewende kan fälla Merkel

Michael Fuchs, vice ordförande i Merkels koalition CDU/CSU, ansvarig för näringsliv, energi och turism.

2017-07-21

Lokaltidningen i Rheinland-Pfalz refererade ett tal av Michael Fuchs:

“Die Energiewende läuft aus dem Ruder”

Ungefär: Energiewende löper amok

Elkunderna kommer att få betala dyrt för Energiewende. Motsvarigheten till vårt elcerti-fikat, d.v.s. subvention till “förnybar el”, kommer att stiga från dagens 6,88 Cent till 10 Cent/kWh år 2020 enligt gällande prognos. Ovanpå tillkommer moms, som ger staten och delstaterna ökade inkomster. Detta ansåg han inte vara “miljöskydd” utan “en medveten utsugning av medborgarna”. (Det är starka ord från en av landets högsta makthavare.)

Han pekade på två viktiga tillkortakommanden:

 1. Det fattas anläggningar för att lagra energi i stor skala.
 2. Det fattas stamnät för att bringa ström från Nord, där den främst produceras, till Syd, där stora industrier ligger. Överskott i Norr kommer inte fram till brukarna.

Därför räknar Fuchs med att Tyskland ännu i flera decennier måste lita till konventionella kraftverk samt import.

De Gröna berusar sig

Fuchs menade att De Gröna  berusar sig med att “förnybar energi växer i rekordfart”:

Utbudet av vind- och solkraft passar i regel inte det verkliga behovet. Endera har man för mycket ström och måste exportera  ̶  eller måste man importera, eftersom man mitt i en arbetsdag med stort behov råkar ut för vindstilla eller helt molntäckt himmel.

Och alla vet att den ström man måste importera kommer från kol- eller kärnkraft.

Det finns ingen teknik i sikte, som kan lösa behovet av storskalig energilagring i ett industriland. Efter valet till der Bundestag 24/9 måste politiken klargöra hur Energiewende kan utvecklas förnuftigt, så att strömmen blir betalbar:

Tysklands ström är den dyraste i Europa.

Därmed undergrävs industrins konkurrenskraft och medborgarnas välstånd.

+ – + – + – +

Kommentar:

 1. Även i Tyskland finns ett parti, som utmanar “det politiska etablissemanget”: Alternative für Deutschland”, AfD. Det kritiserar den rådande politiken för energi och invandring och har hittills vunnit ett fåtal platser i delstatsparlamenten. Men det har stigande siffror i opinionsmätningarna.
 2. I det största partikoalitionen, CDU/CSU, som leds av Merkel, har lokalavdelningar offentligt protesterat mot den förda klimatpolitiken och invandringspolitiken.
 3. Frankrikes president Marcon är fast besluten att genomföra “Parisavtalet”. Han har föreslagit att EU skall införa en successivt stigande skatt på utsläpp av koldioxid. Den skulle inte drabba Frankrike, vars elproduktion till stor del utgörs av kärnkraft, medan Tysklands fortsatta beroende av kolkraft skulle göra landet till den största betalaren av den skatten.
 4. När en så högt uppsatt politiker som Michael Fuchs ifrågasätter Merkels politik, och han dessutom har stöd bland “gräsrötterna” på många håll, kan Merkels tid snart vara över. Fuchs kanske blir näste kansler.

Det kan betyda att en revision av de politikområdena sveper över fler länder.

+ – + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Energiewende kan fälla Merkel

 1. Nästan 7 miljoner tyskar har på grund av det höga elpriset blivit klassade som fattiga. När de har betalat sin elräkning har de inte många kronor kvar att leva på.

  Runt 800.000 tyska hushåll har fått elen avstängd då de inte har råd att betala elräkningen.

 2. Utöver sansad energipolitik vill AfD liksom de flesta minska/kontrollera flyktingmottagning och invandring. Men liksom SD har AfD även andra, mindre genomtänkta punkter på sin agenda.

  Tyskland har en hel industri som lever på leveranser till och service för sol, vind och bio. Allt subventionerat på hushållens bekostnad – än så länge.

 3. It would be fair to state that Michael Fuchs does not candidate for the new Bundestag for reason of his advanced age. Sadly, he will be missing dearly.

Comments are closed.