Sjätte massutrotning en myt

Den 5:e massutrotningen: En 10 km stor asteroid slår ner utanför Mexico. Flygande reptiler liksom dinosaurierna utrotades.
.
 .
Det är en vida spridd myt att det pågår en sjätte massutrotning just nu. Lika fullt är det en myt som saknar vetenskapligt stöd. Det är egentligen bara att titta på utrotningstakten sedan 1500 och jämföra med vad som hände vid de fem konstaterade massutrotningarna. Nuvarande takt är  helt enkelt inte i närheten av vad som behövs för en massutrotning. Dessutom innebar de fem tidigare att inte bara arter, utan också hela släkten och familjer av arter, dog ut. Vilket inte alls har skett sedan 1500.
.
Den som inte litar på statistik, litar kanske på en expert? Paleontologen Doug Erwin vid Smithsonian Institute uttalade sig nyligen om att det inte alls pågår någon sjätte massut-rotning och att det är skräpvetenskap att påstå att den pågår.
 .
En som tydligen svalt myten är Andreas Ekrot, som i ett inlägg 28/7 skriver att vi måste stoppa den genom att bli veganer. Han hävdar  att de fem tidigare berodde på klimatförändringar, men orsakerna till fyra av dem är osäkra. För den senaste av dem, för 65 miljoner år sedan, vet vi att ett stort objekt från rymden slog ner vid vad som nu är Mexicos kust. Förutom de direkta effekterna, orsakade nedslaget sannolikt en flerårig, global avkylning som många arter inte kunde överleva.
.
Vi stoppar ingen sjätte massutrotning genom att alla bli veganer, för det pågår ingen sjätte massutrotning!
.
Lars Kamél
nätverken Klimatsans och Clexit Sverige
 .
+ – + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Sjätte massutrotning en myt

  1. 40 % av svenska flickor har slutat äta kött pga klimatalarmisternas skrämselpropaganda. De riskerar järnbrist och därmed sina framtida graviditeter.

    1. Det mest miljöförstörande människan har hittat på är jordbruk. Att bli vegetarian av miljöskäl är inget argument.

      Det kan knappast finnas något mer ekologiskt än att äta kött från djur som går på bete. Viktigaste energikällan för människan är fett. Korkat att ta bort det ur sin kost och speciellt under en graviditet.

  2. Statistiken har visat att veganer har 10 år kortare medellivslängd bland annat beroende på att bakteriefloran i magen inte får tillgång till ämnen som krävs för att t. ex. immunförsvaret skall fungera. Det är fruktansvärt att det finns klimatalarmister som genom sin skrämselpropaganda förstör lättpåverkade ungdomars hälsa och livskvalitet.

Comments are closed.