Datorhaveri

Jag råkade ut för ett totalt datorhaveri i början på veckan

Alla adresser försvann. Vill du ha våra utskick, ber jag dig att mejla till:

sture(snabel-a)klimatsans.com

Vill du bli varnad för liknande problem, får du en beskrivning nedan:

Först kom en skärm upp med uppmaning från Microsoft att välja tidpunkt för uppdateringar av Windows 10, då en omstart skulle krävas. Det snurrade på skärmen som det då brukar göra i nästan en kvart. Sen skedde omstarten. När jag sedan klickade på symbolen för ett program, blev skärmen svart. Likadant vid upprepning. När jag lessnat, och försökte stänga av, gick inte det. Jag måste dra ur kontakten.

Min datakonsult förklarar att ett virus tycks ha satt igång Microsofts “Systemåterställning”, som raderar allt utom Windows. Datorn blir lika tom som den var nyköpt.

Emellertid har han lyckats restaurera många filer, men alla mejladresser, all personlig anpassning och hjälpsamma cookies har försvunnit.

Det kommer att ta mig flera dagar att komma igång igen. Därför ber jag om överseende med utebliva svar på dina mejl, etc. Är ditt ärende viktigt och fortfarande aktuellt efter en vecka ber jag dig att mejla igen.

Konsulten tröstade mig med att detta virus inte var lika ondskefullt och kvalificerat som det Göteborgs Hamn råkade ut för nyligen. Där raderades allt så grundligt att det inte gått att restturera. Han hade flera kunder som råkat ut för detsamma.

Därför har jag nu fått (köpt) ett separat minne med sladd till en USB-port, som jag skall backa upp allt till i framtiden. Sladden är ansluten bara medan jag kör back-up. Minnet är då otillgängligt för virus.

Sture Åström

+ – + – + – +

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

One thought on “Datorhaveri

  1. Tack för denna upplysning! Då lär det nog vara samma bugg för mig när jag fick reda på att det fanns en Windows 10 uppdatering.
    Jag kände igen det du beskrev och efter det var min dator också död. Så jag fick återställa allt genom att ominstallera Windows 8 som jag hade disk till, och sedan gå visare till jag kom till att uppdatera till Windows 10 och sedan jämföra vilken version det då var som var den sista.
    Nu kör jag igen med denna dator, men alla mina personliga inställningar, alla mina sparade adresser har jag fått kopiera från min frus dator och fysiskt lägga tillbaka. “Skrivbordet” har jag ännu inte fått ordning på, så jag väntar på att en mera kunnig vän ska komma och hjälpa mig. men det blir inte förrän i slutet på månaden för han bor långt härifrån.
    Dock hade jag varit så “klok” att alla mina arbetsfiler hade jag sparat externt på en 2 GB HDD (med kabel). Så därifrån kunde jag återinstallera allt i sina respektive mappar under C:.
    Därför är det viktigt att rekommendera alla att spara alla sina viktiga filer externt! Det kommer du också nu att göra! Bra!

Comments are closed.