Australien går tillbaka till pålitlig el

Australiens fyndigheter av kol, olja och naturgas är enorma

Delstaten South Australia har gått i ledningen för övergången till ”förnybar” energi. De har satsat stort på sol- och vindkraft samt stängt ner sitt sista kolkraftverk. Allt för att nå CET, Clean Energy Target.

Följderna har blivit elpriser i världstoppen och ett par utbredda ”black-outs”. Detta har medfört tvärstopp i många industriella investeringar samt nedläggningar och flykt av företag.

Den federala regeringen med premiärminister Malcolm Turnbull har nu förklarat att de skjuter på genomförandet av CET och vill istället lägga större vikt vid billig och pålitlig elkraft.

Australien är ju en hel kontinent. Där finns enorma tillgångar av kol, olja och naturgas, vilka skall tas i bruk för pålitlig baskraft.

Detta torde vara början på slutet för drömmerierna om ”förnybar” energi.

Inte bara i Australien.

+ – + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Australien går tillbaka till pålitlig el

 1. Det brukar talas om att varje energikälla skall belastas med de kostnader som orsakas. Bl.a. har det lett till stora pålagor på kärnkraft, CO2-skatter på fossil energi etc. Dessutom subventioneras dessa källor direkt med stora bidrag. Däremot hör jag aldrig apologeterna för s.k. förnybar energi – vind, sol, exvis – ivra för att dessa källor skall betala för all den reservkraft som krävs för att de pålitliga formerna skall finnas till hands när vinden mojnar eller molnen hopar sig. Bra att man nu i Australien har “nyktrat till”.
  Dessutom, om övergången till s.k. förnybart skulle bli än mer genomgripande uppstår en stor alternativkostnad för staten. Skatten på de traditionella källorna försvinner ju. Vad ska då beskattas?
  Och – om man fortsätter gynna framväxten av elbilar – var ska elen komma ifrån som en artikel i Financial Times för en tid sedan undrade. Eller all litium – med dess miljö- och sociala problem – till alla de batterier som kommer att krävas.
  Kanske blir reaktionen som hos den klurige uppfinnaren i skämtprogrammet Lorry konstaterade: “Jag tänkte inte på det.”

  1. Hej Rolf !

   Har du inte missat syftning eller något annat med formuleringen: “Dessutom subventioneras dessa källor direkt med stora bidrag.” Du har ju just påpekat att kärnkraft och fossil elproduktion belastas med stora skatter. Subventionerna går till de “förnybara” energislagen. Och de drar undan viktiga skattebaser. Se ex.vis på elbilar: De kommer att behöva betala milskatt på flera kronor, när de blir många. Staten måste kompensera förlusten av skatterna på bensin och diesel.

Comments are closed.