Falska fakta sprids om polarisarnas utbredning

Landisarna är upp till 3 km tjocka. På den höjden är det 20 grader kallare. De smälter därför bara längst ner i fronten, vilket inte ändras mycket om så klimatet blir 4 grader varmare.

2018-01-15

Enligt de stora nyhetsbyråerna, håller polarisarna på att försvinna med katastrofalt stigande hav som följd. Det är ”Fake-News”:

På havet i Arktis har somrarnas minsta utbredning av isen varit nära konstant i 10 år. Ett par år har den varit mindre, men repat sig året därpå. Dagligen kan man se storleken på Danmarks Meteorologiske Instituts hemsida, dmi.dk. Sedan oktober har den varit c:a en miljon kvadratkilometer större än i fjol och sedan juni nära följt de tre tidigare åren.

Då anför man att utbredningen minskat de senaste 30 åren, vilket är sant. Men det är en naturlig svängning, som många ”forskare” är okunniga om.

När varmt vatten i haven strömmar mot norr, minskar isen i Arktis. Men då minskar mängden varmt vatten i söder, så att isen runt Antarktis växer under 30 år, vilket är precis vad som skett. Nu har strömmarna vänt, så att vi får 30 år av tillväxt i norr och minskning i söder.

Landisen på Grönland förlorar hundratals kubik-kilometer is varje sommar då isen smälter och glaciärerna kalvar. Men DMI visar att den växt ovanligt mycket under förra säsongen och hittills även denna säsong.

I mer än två miljoner år har den överlevt både varmare och kallare epoker. Det finns inget som antyder att den kan börja minska så att havet stiger mer än c:a en decimeter till 2100. Då försöker vissa ”forskare” skrämmas med att klimatet kan bli 2 eller 4 grader varmare, vilket skulle öka avsmältningen, så att havet kan stiga en meter eller mer. Men de demonstrerar bara sin okunskap: Isen är 2 – 3 km tjock och på de höjderna är det 12 – 20 grader kallare än vid marken. Isen smälter bara längs marken i sydligaste Grönland. Det kan inte höja havet med mer än två decimeter till 2100.

Nu har Solen gått in i en passiv fas, vilket tidigare resulterat i kallare klimat.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Detta manus sändes till ett dussin tidningar den 30/11, men jag har inte sett att det tagits in någonstans förrän nu.

+ – + – + – +

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Falska fakta sprids om polarisarnas utbredning

 1. Det finns en faktor till som påverkar polarisar och det är vatten och luftströmmar.
  Vattenströmmar kan man manipulera mycket enkelt och luftströmmar också.
  Enligt vad jag har erfarit så går Europa mot kallt klimat medan Rysslands Sibirien håller på att tina. Detta skulle kunna innebära att Grönland blir Vit land och Vita havet blir bara havet. Det kommer ut en artikel om detta på min blogg den 9 juni…

 2. Om isens utbredning är ett tecken på uppvärmning så vad sker då när isen saknas?
  Där finns det luckor i kunskapen.
  Ett varmare hav som exponeras mot Arktiska förhållanden kyls mer om den inte täcks av is.
  Ju mindre och tunnare istäcke desto mer kyls det av.
  Vintern är lång och kall!
  Talet om mörka hav och minskat albedo som innebär förstärkt uppvärmning av havet i Arktis är ett av argumenten som återkommer utan närmare reflexion.

  1. Koldioxidteorin säger att haven värms genom ökad temperatur i luften, men den viktigaste komponenten för havens temperatur är att de värms underifrån. Här kan koldioxid inte påverka något signifikant. I stället är påverkan mer jordens rotationshastighet, kosmisk strålning, solen, rörelser i jordskorpan, gravitationen, magnetfältet m.m.

Comments are closed.