Total nedisning

Dagens snödjup i tum, Weatherbell

I Frankrike kom så mycket snö att flyg från Paris fick inställas. I norra Spanien och på Atlasbergen i Marocko finns också snö idag.

Ny Teknik skriver:

Flera svenska vindkraftparker har drabbats av nedisning och hämmad elproduktion i vinter. Idag finns inget system för avisning som fungerar full ut, säger Matthias Rapp på Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum

Norrbottens affärer skriver:

RISE Research Institutes of Sweden (statliga pengar) och Skellefteå Kraft (Kommunägt) är på väg att etablera ett testcenter i Sverige dit den globala vindindustrin kan komma och testa sin utrustning under kalla och isiga förhållanden. Platsen är Uljabuouda i Arjeplogs kommun, Norrbotten.

Arjeplog lockar redan hela världens bilindustri till sina testbanor. Nu är det dags för en annan bransch att dra nytta av kylan i kommunen.

Största möjligheten att bygga ut vindkraften finns i världens kyliga områden, eftersom de är mindre tätbefolkade. Men isbildning och låga temperaturer kräver att tekniken är pålitlig och väl testad. För att kunna utveckla optimala komponenter behöver vindindustrin ett testcenter i kallt klimat.

Efter många års sökande efter en lämplig plats står det nu klart: RISE och Skellefteå Kraft har beslutat att undersöka förutsättningarna för att omvandla vindparken i Uljabuouda till att även bli ett center för fullskaliga tester av vindkraftverk.

Piteå Tidning skriver:

Uljabuoda ligger 780 m ö h och har en genomsnittlig vind på 8,4 m per sek och är, som vi tidigare rapporterat, ofta stillastående p g av nedisning.

+ – + – + – +

Från en medlem utanför Piteå fick jag nedanstående ögonblicksbild. Det är där i närheten man håller på att bygga 1001 vindkraftverk. . .

+ – + – + – +

Hälsningar från total nedisning av skogen och -16 till -30. Snömängd upp till en och en halv meter. Det har t o m snöat vid -16 annars är det ju på eller av…

På 80 år har det aldrig skottats tak före jul och nu har de flesta skottat en gång till och vintern är bara lite drygt halvvägs igenom. Barfotadans i det vita av en global uppvärmningsfan skulle tina upp oss lite.

Hälsningar

Inger

+ – + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *