Lägg ner vindkraften

Dagens vindkraftverk är enorma skapelser. På hundra meters höjd skall två SJ-lok kunna köra hela horisonten runt.

2018-02-26

Lägg ner vindkraftsatsningen

En stabil och kostnadseffektiv elenergiproduktion är vital för Sveriges basindustrier, som stål, skog och papper. Den ger vidare konkurrensfördelar för svensk industriell verksamhet, samhället i stort, och ger inte minst förutsättningar för att hela landet skall leva.

Politiken har däremot drivits av miljöfanatism, okunskap och med avsaknad av långsiktiga ekonomiska kalkyler och konsekvensanalyser. Sverige har enormt goda förutsättningar genom fortsatt satsning på kärnkraft och uppgradering av vattenkraften.

Politiken anser dock tydligen att kärnkraften (8600 MW) kan läggas ner, att småskalig vattenkraft skall jagas till nedläggning till förmån för sumplivet i utrivna dammar, rödlistade arter och fiskars bättre betingelser medan den för människor och djur bevisat hälsovådliga vindkraften supportas med 100-tals miljarder kronor i skattesubventioner trots att den strider mot Maskindirektivet, upphäver Allemansrätten, kräver mer än 500 miljarder kronor i förstärkt/omlagt elnät (SVK) med nya ledningsgator som förvandlar produktiv skogsmark till impediment.

Det är väl ändå märkligt att det enda som synes kunna stoppa svensk vindkraft är förekomst av fladdermusen Barbastell och fridlysta grodor.

Vidare anser till exempel MP och C att fossilbilar och trampcyklar skall elektrifieras genom skattesubventioner. Ett litiumjonbatteri till Tesla på 100 kWh kräver mera miljöförstöring under tillverkningen än en dieselbil åstadkommer under körning flera varv runt ekvatorn (IVL).

Är då någon miljard litiumjonbatterier bra för miljön?

Det saknas inte angelägna områden att satsa hundratals miljarder kronor på, vilka skulle frigöras om vindkraften lades ner. Sjukvård, försvar, polis/rättssäkerhet, migration/integration är exempel på eftersatta områden liksom fortsatt utveckling av kärnenergin.

Lars Carlsson

+ – + – + – +

2018-04-21

Lägg ner satsningen på vindkraft

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Lägg ner vindkraften

  1. Vi behöver mer forskning i nya generationers kärnreaktorer. Sverige bör inleda ett brett samarbete med Indien, Kina, Ryssland, Japan och andra för att så snabbt som möjligt få fram nya säkra och kostnadseffektiva tekniker för att säkerställa framtida elbehov till en så låg kostnad som möjligt. Kärnkraften i Sverige måste utvecklas, satsningarna på vind och solel är hopplöst otillräckliga om vi även i framtiden skall kunna få billig el i tillräcklig mängd.

    Reaktorerna i Ågesta och Barsebäck kommer att rivas inom några år och där finns en potential för universiteten att bedriva forskning och utveckling av nya kärnreaktorer. Möjligheten att bygga och pröva ny design finns då på plats.
    Vi skulle förslagsvis kunna inrikta oss på att konstruera ny design som kan använda vårt utbrända bränsle där endast 0,7% av det klyvbara materialet använts till att förbränna upp till 80% av resten. Avfallet efter det behöver då endast förvaras i 300 år för att bli lika ofarligt som naturligt uran.

  2. Miljöpartiet och Centerpartiet borde dödskallemärkas. Om de vore seriösa skulle de kunna bemöta denna välskrivna artikel. DET KAN DE INTE och därför skall man inte kasta bort sin röst på dessa partier. Tittar man på “Svensk el jan-feb 2018” inser man snabbt vilken “utmaning” man står inför om Sverige skall bli fossilfritt utan kärnkraft. Tyskland borde fungera som ett varningsexempel för politikerna beträffande vindkraften och dess kostnader.

  3. Bra rutet! Om man presenterade fakta på rätt sätt skulle en grundskoleklass rösta bort dårskapen. Svårare är det inte egentligen.

Comments are closed.