Klimatet växlar sedan årmiljarder

Istäcket på Antarktis har funnits där i 34 miljoner år (NASA)

Planeter med atmosfär och vatten har något vi kallar ”klimat”. Detta avser hur varmt eller kallt, torrt eller fuktigt, lugnt eller blåsigt det är över längre tid. Över kortare tid är det väder. Det växlar geografiskt och över tid.

När den unga Jorden fått en fast skorpa mot den kalla rymden, vräktes kol och syre från Jordens inre ut som koldioxid genom enorma vulkanutbrott och bildade Jordens första riktiga atmosfär. Is i nedfallande himlakroppar blev vatten.

I gynnsamt klimat kan liv uppstå – som på Jorden. Över längre tid kan det utvecklas till mer komplexa arter med människan som – hittills – mest avancerad form.

Bra väder och klimat är varmt och jämnt med lagom mycket regn. Kallt med snö och is är mindre gynnsamt. I tempererade zoners växlande klimat med årstider gynnar varma somrar och milda vintrar växt- och djurliv – och även mänsklig verksamhet.

Snö och is även sommartid inleder istider och hämmar Jordens liv. Långa och djupa istider har sedan minst 2,5 miljarder år tillbaka flera gånger eliminerat eller kraftigt minskat olika livsformer på Jorden.

Efter lång vulkanism var nästan hela atmosfären koldioxid. Men kalla hav absorberar koldioxid. Fram till för ca 300 miljoner år sedan minskade långa istiders kalla hav undan för undan atmosfärens CO2-halt från 80 – 90 ned till 0,03 – 0,04 procent (300 – 400 ppm, miljondelar). Det är lika låg halt som på 1900-talet.

Varma hav gasar ut koldioxid. För ca 270 – 65 miljoner år sedan ökade varmare klimat CO2-halten tre till fem gånger med avbrott för istider, tills en stor himlakropp damp ned  och ändade dinosauriernas tidsålder.

Frånsett en värmeperiod för runt 55-34 miljoner år sedan växlar klimatet sedan dess mellan istider och värmeperioder. Istäcket på Antarktis har funnits där i 34 miljoner år.

Sedan 2,5 miljoner år har Jorden haft ett 40-tal nedisningar. Under den senaste miljonen år har åtta – nio 80 – 100.000 år långa nedisningar avlösts av 10 – 20.000 års värmeperioder, varav vi troligen lever i slutet av den senaste.

Den långsiktiga trenden går sedan fem miljoner år mot kyligare klimat, avläst i borrkärnor från Antarktis. Det stora hotet mot Jordens liv är inte välgörande värme utan dödande kyla.

När den danske ekonomen Björn Lomborg påpekade detta i SvD, kritiserade agronomen Johan Rockström SvD för att alls låta någon ifrågasätta FN:s klimatpanel IPCC och dess varningar för hotande fortsatt uppvärmning.

Men 1900-talets måttliga uppvärmning är en välkommen återhämtning efter Lilla Istidens periodvis svåra kyla. Uppvärmningen samvarierar med växlande solmagnetism och kosmisk strålning från världsrymden.

Under Lilla Istidens kallaste perioder var Solen särskilt passiv med få eller inga solfläckar och mindre solvind. Året 1697anses 100.000 människor ha dött av missväxt och svält i Sverige och 80.000 i grannlandet Finland.

Lilla Istiden med lägre solaktivitet präglade Sverige ända in på tidigt 1900-tal. Sverige var ännu fattigt med de flesta boende på landet. Många barn var ett slags pensionsförsäkring – precis som i många av dagens fattiga länder.

Många gårdar kunde inte försörja alla barn. Åren 1850 – 1930 utvandrade en och en halv miljon svenskar främst till USA för att söka en bättre framtid – liksom finländare, polacker, irländare, italienare och andra.

Många kunde kallas klimatflyktingar, men inte från värme utan från kyla. Även dagens välståndsländer har klimatflyktingar, likaså från kyla till värme. Fler flyttar till varmare trakter än till Kolahalvön.

Det är historielöst att i klimatdebatten bortse från tidigare kallare klimat. Genom att i efterhand sänka 1930-talets temperaturer och höja senare års ger anslagsberoende amerikanska klimatinstitut ett falskt intryck av att nuvarande temperatur utgör rekord med hot om fortsatt katastrofal uppvärmning.

Varmast sedan senaste istid var dock Holocen optimum för ca 9 – 5.000 år sedan. Minst lika varma som nu var även bronsåldern, romartiden och sen medeltid. Kallare var antiken, tidig medeltid och Lilla Istiden. Dessa perioder samvarierar helt med växlande solaktivitet.

Under 1900-talet var Solen ovanligt aktiv. Atmosfären har tillförts mer koldioxid både från varmare hav och från ökad mänsklig verksamhet. Sedan Lilla Istidens slut för 100 – 150 år sedan har det globalt blivit någon grad varmare, och CO2-halten har ökat.

Det har gynnat växtlighet och skördar. Sedan 1930 har skördarna ökat mer än fem gånger, medan befolkningen bara ökat 3,5 gånger. Färre lider nöd. Fler har fått det bättre.

Allt detta framgick på klimatkonferensen i Mölndal den 16 – 17 februari. Men inte av SvD:s tre sidors reportage därifrån den 3 mars. Varför inte?

Tege Tornvall

Sture Åström

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Klimatet växlar sedan årmiljarder

  1. Skriver inte IPCC även att det är osannolikt att Grönlands inlandsis kommer att smälta!

    Med nuvarande takt på Grönlands inlandsis avsmältning – utan hänsyn till årlig tillväxt – ligger 82 cm havshöjning närmare 950 år än 82 år.

    De flesta städer som ligger i en riskzon för översvämning kommer att vara så pass gamla att de behöver rivas oavsett höjning eller sänkning av havsnivån att de kan återuppbyggas på trygg höjd för framtida översvämningar. Fråga är bara om vi kommer att ha råd med det när alla pengar ska gå till koldioxidskatt.

  2. hur kan 1 kg kött skapa 9 kg koldioxid ?
    En som inte tror på allt som skrivs

  3. Charpentier-Ljungkvists bok “Klimatet och människan under 12 000 år” ger en ingående bild av klimatets utveckling och dess sociala effekter under holocen. Författaren som är både paleoklimatolog och historiker och är knuten till både Bolin center och historiska institutionen vid Sthlms universitet verkar veta vad han talar om och har utnyttjats som expert i flera internationella sammanhang. Under senare tid har paleoklimatologin gått framåt. Vi har nu genom borrningar i is, sediment och genom avancerad dendrokronologi över hela Jorden fått en väsentligt förbättrad bild av den historiska utvecklingen. Det blir allt svårare för charlataner som Rockström att ljuga i oss att temperaturen nu är varmare än under hela holocen.
    Författaren har gått igenom tusentals forskningsrapporter om klimatutvecklingen och sammanfattar: vi förstår inte hur klimatet fungerar. Bra att en så meriterad forskare uttrycker detta. Samtidigt vet ju vi som satt oss in i den bristande vetenskapligheten som verkar ha spritt sig över stora delar av forskarvärlden att IPCCs prognoser hela tiden slagit och slår fel. Ett uppenbart kriterium på att man fångat verkligheten i sina naturvetenskapliga teorier är ju att kunna göra prognoser som stämmer. Men hur ska de kunna göra det när de inte tillämpar de mest basala kraven på vetenskaplighet: att utsätta sina konklusioner för öppen kritik och systematiskt och seriöst falsifiera sina hypoteser?
    Många verkar tro att om tillräckligt många upprepar samma mantra så är det sant – som om vetenskaplighet avgörs genom omröstning!

  4. @Torsten

    Nu är INTE ägarnas investeringar i mediebranschen så speciellt lönsam, i varje fall inte i Sverige där de stora drakarna lever på presstöd i allt högre grad. Att tjäna pengar på sina propagandaorgan är inte prioritering nummer ett. Det är att propagera för de frågor som är till gagn för Globalisternas agenda. Det vill säga att få kontroll över allt och alla överallt, Full Spectrum Dominans, som det amerikanska etablissemanget uttrycker det. Och därför försöker man så långt man ännu vågar stänga ner kritiska röster på nätet, och fler lär det bli. I vår Riksdag föreligger förslag på ändring av en av våra hörnstenar, grundlag om just yttrandefriheten.

  5. Hej Kjell
    Vem är det som kontrollerar vad som sägs och skrivs i medierna? Jag tror inte att det är ägarna. De är inte engagerade i redaktionerna utan är mer av investerare som vill att deras investering skall vara lönsam. De som styr innehållet är istället journalisterna och de tycks inte tveka att driva sin egen agenda. Varför låta motståndare till dem själva komma till tals? Händer det någonsin att alternativa förklaringar ges utrymme? Hur ofta får man höra eller läsa om något som inte passar in i den rödgröna trosförkunnelsen?

  6. @Lars Kamel
    Jodå de har målat upp scenarier med att Grönlands inlandsis ska smälta och Antarktis glaciärer ska rinna ut i haven, därifrån ska syndafloden komma. Ja om vi inte knäböjer inför Globalisternas altare och avsäger oss allt självbestämmande, skrotar demokratin och våra nationalstater och låter västoligarkerna bestämma allt för oss.

    Någon sådan syndaflod kommer inte att inträffa. Vi är på väg in i en ny istid. Vår nuvarande värmeperiod som började med islossningen för ca 10 000 år sedan är snart över. För 3 000 år sedan började temperaturerna att falla med några mindre avbrott för 2000 år sedan och för 1000 år sedan. De senaste 150 åren har vi fått något lite varmare från en rekord låg period under Lilla Istiden under hela 1600 talet.

    Vi bör istället förbereda oss på att klimatet kommer att bjuda oss på det motsatta än det IPCC:s alarmister försöker slå i oss. Vi behöver göra tvärtom, se till att öka CO2 halten ytterligare i atmosfären ty framtida kallare hav kommer att absorbera än mer CO2 vilket får växtligheten att minska och därmed skördarna.

  7. Det finns inga direkta bevis för att klimatförändringar förekom för 3,8 miljarder år sedan. Däremot indirekta. De äldsta spåren av liv är så gamla. Fanns det liv, fanns det en atmosfär. Fanns det en atmosfär, fanns det väder. Fanns det väder, fanns det klimat. Fanns det klimat, fanns det klimatförändringar. Klimatförändringar förekommer alltid där det finns ett klimat som är varmare än evig is.
    Vissa debattörer tycks tro att klimatförändringarna dök upp samtidigt med industrialismen, och utbrister därför märkligheter som “klimatförändringarna är redan här” och “effekterna av klimatförändringarna märks redan”.
    Rockström är en av de många som kritiserar IPCC. Fast då från “rätt” håll, dvs genom att påstå att IPCC underskattar hotet. Ett populärt påstående som står helt i strid med IPCC:s slutsatser, är att haven kommer att stiga med ett par meter till 2100. IPCC anger fyra olika, troliga intervall, för fyra olika utsläppsscenarier, och de blir totalt intervallet 26-82 cm. Dessa alarmister verkar aldrig fråga sig varifrån vattnet ska komma.

  8. Mycket bra sammanfattning av den “klimatskeptiska” synen, men jag vill lägga till en sak för att få ett mer komplett perspektiv.
    När människorna reste sig på två ben blev händerna fria. Då började en symbiotisk utveckling av hjärnan och händerna, som stimulerade tänkandet mot samband mellan orsak och verkan. Människan blev en varelse kännetecknad av närmast maniskt sökande av kausala samband. Därefter har vi börjat att medvetet modifiera vår livsmiljö i syfte att ge oss själva fördelar, som bi-effekt har vi blivit religiösa och vi tror oss se samband även när sådana – objektivt sett – inte finns. Framtiden får utvisa om “Global warming” blev vår sekulariserade kulturs största religion. Men den annalkande perioden av låg solaktivitet kan få mig att hoppas att svaret på den frågan kan komma rätt snart.

  9. Hej Tege,
    Tack för en lagom balanserad sammanfattning av några miljarder års utveckling och beskrivning av vart vi kanske är på väg. Följer Klimatsans dagligen med stort intresse.

    Hade tänkt vara med i Mölndal men kunde tyvärr inte. Hoppas det blir fler tillfällen.

  10. Om SvD redovisat de fakta som framfördes på konferensen skulle skrämselpropagandan från IPCC ha fått sig en allvarlig törn. SvD precis som 90% av övrig MSM i västvärlden ägs och kontrolleras av 1 procentarna d.v.s Globalisterna som inte vill ha någon allsidig debatt. Folket och regeringarna skall skrämmas till lydnad. Vem minns inte övriga larm sedan tidigare, skogsdöden, ozonhålet, säldöden, peak oil, brist på naturresurser med mera. Inget av de tidigare larmen har visat sig stämma och så kommer det att bli även med klimatlarmet.

Comments are closed.