Vindkraft – varken hållbar eller gynnar turismen i regionen

Vindkraftverk kräver en omfattande infrastruktur med vägar och ledningar

“Det är mycket märkligt att det samtidigt satsas offentliga medel på två så motstridiga verksamheter som vindkraft och naturturism. Forskning visar att vindkraft är kraftigt negativ för den typen av besöksnäring”, skriver Per Fahlén.

2018-03-18

Detta är en replik på en artikel den 5/3 med rubriken: 200 miljarder satsas på vindkraft – Sollefteåprojekt ska ge mer jobb och pengar lokalt.

(Bakom en betalvägg)

Artikeln berättar om projektet ”Vindkraft – Generator för hållbar utveckling”. Det flaggas för investeringar runt 200 miljarder, främst i Norrlands inland. Men någon ska betala dessa miljarder; är det troligt att internationella riskkapitalister eller de stora elbolagen donerar dessa summor till regionen?

Den el som vindkraftverken levererar behövs överhuvudtaget inte i regionen. El finns redan i stort överskott från vattenkraften och vindkraftselen måste transporteras till andra länder till höga kostnader och med stora förluster. Regionens medborgare får betala en stor del av kalaset via kraftigt ökade elkostnader utan att få någon nytta av resultatet; en form av höjd beskattning.

Vindkraften är inte hållbar, vare sig i ett långsiktigt miljöperspektiv eller i en mer konkret mening. Artikeln anger en förväntad livslängd av 25 år men den verkliga medellivslängden är bara cirka 15 år för landbaserad vindkraft (12 år för havsbaserad). I ett norrländskt klimat lär den bli ännu kortare. Den återstående livslängden på nya vindkraftverk är således avsevärt kortare än den återstående livslängden på gamla kärnkraftverk.

Behovet av att ständigt ersätta utslitna verk och ett stort behov av kontinuerligt underhåll ger visserligen ett antal arbetstillfällen men dessa ska till stor del betalas av oss som bor här.

I en tidigare artikel i tidningen beskrevs ett så kallat leaderprojekt, där avsikten är att utveckla till exempel naturturism. Det är mycket märkligt att det samtidigt satsas offentliga medel på två så motstridiga verksamheter som vindkraft och naturturism. Forskning visar att vindkraft är kraftigt negativ för den typen av besöksnäring.

Sollefteå kommuns egen konsultrapport inför den nya översiktsplanen varnar för konflikten mellan besöksnäringen och areella näringar som storskalig vindkraft och industriellt skogsbruk. Besöksnäringen kan, till skillnad från vindkraften, ge arbetstillfällen som inte behöver finansieras av regionens medborgare.

För att möjliggöra exploateringen har politikerna instruerat de naturvårdande myndigheterna (länsstyrelser, Naturvårdsverket) att underlätta för vindkraften och domstolarna att inte ta hänsyn till allmänhetens säkerhet vid beslut om tillstånd (brott mot grundlagen, miljöbalken och EU:s maskindirektiv). Priset för den ohållbara vindkraften får regionens medborgare betala i form av fördärvad miljö, uteblivna turistintäkter och kraftigt höjda elkostnader.

Per Fahlén

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Vindkraft – varken hållbar eller gynnar turismen i regionen

  1. Claes du får inte glömma kostnaden för reglerkraften. Denna kostnad börjar de tyska medborgarna bli medvetna om när man nu börjar bli tvungna att subventionera kol och gaskraftverk för att de inte skall läggas ner.

  2. Hur mycket kostar all utbyggnad av elnätet till alla vindkraftverk? Jag har hört en siffra om 500 miljarder, stämmer det. Detta räknas inte in i kostnaden för vindkraften.

  3. Det ska bli kul att läsa vad miljöaktivisterna säger när de börjar upptäcka hur den biotop som de säger sig vilja bevara börjar dö ut runt vindkraftverket. Men, jag förmodar att en sådan rapport kommer att hemligstämplas.

    En skogsägare får inte avverka, men förstöra miljön med vindkraftverk går bra.

Comments are closed.