Vindkraftbuller mäts fel

Registrering av buller från vindkraftverk.

Heldragen tjock linje visar absoluta buller nivån, som mäts i dB(Z). Heldragen tunn linje visar resultatet med filtrering typ A, anpassad efter örats känslighet. Så utförs de vanligaste bullermätningarna. De streckade och prickade linjerna avser filtrering för speciella ändamål.

Här har bullernivån 42 dB(A) registrerats, medan den verkliga nivån varit 93 dB(Z), vilket innebär 100.000 ggr högre ljudtryck.

+ – + – + – +

Länstidningen i Östersund

2018-03-22

Vindkraftens buller kan inte mätas på vanligt sätt. Myndigheternas bestämmelser om en tillåten nivå av 40 dB(A) är meningslös för vindkraftverk. Det sättet att mäta är anpassat till det mänskliga örats förmåga att uppfatta ljud. Frekvenser som är lägre än 20 Hz registreras inte alls.

Störningarna från ett vindkraftverk utgörs främst av pulser med en frekvens omkring 1 Hz. Det är de tryckstötar som uppstår då en vinge passerar tornet. Då trycks luften snabbt ihop, så att en puls uppstår. Kraften är enorm. Vingen kan vara 50 till 80 meter lång och 4 meter bred med en area överstigande 100 kvadratmeter.

En riktigt stor högtalare kan ha ett membran med diametern 14 tum, 35 cm, vilket ger arean en tiondels kvadratmeter. Den kan ge en ljudnivå högre än 90 dB(A), vilket är 100.000 ggr starkare tryck än den vid 40 dB(A).

Vingen är tusen gånger större, vilket ger ännu starkare tryckpulser. Dessa fortplantas mycket längre än vanligt buller. I vindriktningen kan de nå flera kilometer.  De har egenheten att gå runt hörn samt genom fönster och väggar.

 Väl inne i ett hus kan dess våglängd stämma med rummens dimensioner, så att resonans uppstår. Man har mätt tio gånger högre tryck inne i ett hus än utanför !

Det är de ständiga tryckstötarna som orsakar hälsoproblem. Deras styrka måste mätas med därför specialiserad mätutrustning.

Vanlig bullermätning är meningslös för vindkraftverk.

 Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

2018-03-20

Vindkraftens buller kan inte mätas på vanligt sätt

Sture Åström försöker med matematiska termer övertyga om hälsoproblem i vindkraftens bakvatten. Vad tycker du?

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather