1.600 kraftverk för kol bygger Kina i 62 länder

Ett av Kinas största kraftverk, koleldade Zouxian i Shandong-provinsen, 4.540 MW.

Det ligger 73 mil, svenska, norr om Shanghai.

Efter stora satsningar på ”förnybar” el har man i Kina fått förnyat intresse för kolkraft. Orsakerna är flera. En är att landet har stora avstånd. För att ta vara på all energi från vindkraft, behöver man ledningar med en kapacitet som är c:a tre gånger den genomsnittliga effekten från möllorna. Med stora avstånd blir ekonomin orimlig. Om man bygger ledningar för ex.vis den dubbla medeleffekten istället för den tredubbla, måste c:a 25 % av energin dumpas. Då kommer ledningarnas kapacitet ändå att utnyttjas bara 10 % av tiden. För stora avstånd blir ekonomin helt enkelt omöjlig.

En konsekvens är att Kina nu satsar på att utveckla en teknik för höggradig rening av utsläppen från kolkraftverk. Kinas problem med utsläppen har inte varit koldioxid utan mera varit smog i storstäderna orsakad av stoft och nitrösa gaser.

På denna reningsteknik satsar man stort, för att exportera utrustning till andra länder och bygga kraftverk där. Planerna omfattar nu 1.600 anläggningar i 62 länder.

Efter Fukushima har även Japan satsat på att utveckla tekniken för kolkraftverk. Där satsar man också på storskalig export. Från båda länderna beviljas enorma lån, vilka gör genomförandet av planerna högst realistiska.

Således kan vi räkna med att storleksordningen 2.000 nya kolkraftverk, stora kraftverk, kommer att byggas under överskådlig tid. Världens energibehov ökar snabbare än någon expansion av ”förnybart” kan möta.

Uppenbarligen har ledningarna i Kina och Japan insett att koldioxid inte påverkar klimatet.

Den globala utbyggnaden av kolkraft gör att Miljöpartiets ständiga larmande om de obetydliga svenska utsläppen av koldioxid blir till en fars.

+ – + – + – +

 

2018-04-10

Kina bygger 1 600 kraftverk för kol

(Betalvägg)

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “1.600 kraftverk för kol bygger Kina i 62 länder

  1. Kineserna har förstått. Rimligen är det många fler som förstår men reagerar med att dra fötterna efter sig eftersom det är obekvämt att gå emot klimatreligionen. Inför Paris frågade jag miljödepartementet hur mycket vi lovar minska koldioxidemissionerna. Vi gör det ihop med EU är svaret. På frågan hur mycket som krävs var svaret att det som lovats i ‘avtalet’ inte räcker till någonting. För att klara 2 grader måste människans koldioxidavtryck ned med 40 procent och för 1,5 grader 60 procent. Vi ska alltså halvera när 85 procent av världens energiförsörjning kommer från fossilt. Och ersättningen ska vara vind och sol. Det är ju orimligt. Till och med OM det vore en lösning hinner vi inte med att bygga ens i den takt energibehovet ökar på grund av befolkningsökningen och att ge de 1,3 miljarder som saknar el ett bättre liv. Sol och vind kan inte försörja miljonstäder med el. Urbaniseringen ger världen ett nytt Shanghai var fjärde månad. (World Energy Outlook). Se upp för dårarna. Det är valsnart.

  2. Jag har för mig att det åker omkring personbilar, bussar och lastbilar i Sveriges som använder fossila drivmedel eller petroleum. Jag brukar tanka min bil med 95. Senast jag flög har jag för mig att planet gick på ett drivmedel tillverkat av fossila drivmedel eller av petroleum. Jag har även för mig att samma drivmedel gällde för motorsågen jag fällde ett träd med på tomten.

  3. Vi var fossilfria 1995. Med vindkraftssatsningarna är vi inte fossilfria idag. Varför är du inkompetent?

  4. Nu blir det bråttom att rädda jorden. Sverige måste bli fossilfritt föra år 2025.

  5. Paris överenskommelsen gynnar Kina. Kina och hela Asien storsatsar på kol. Enligt avtalet i Paris börjar inte Kinas åtagande att minska koldioxid i närtid. Väst har tagit på sig enorma kostnader. USA har insett orimligheten i detta avtal. Jag har varit verksam i energi produktion i Asien under 15 år. Artikeln speglar verkligheten, energi förbrukningen ökar snabbt och kol är en viktig energiresurs.

Comments are closed.