Grøn Omstilling

Förenade Arab Emiraten, UAE, investerar i fyra reaktorer à 1.400 MW från Sydkorea vid Barakah

Insändarmanus avsett för Jyllands-Posten:

Torsdag aften den 26.04.2018 kunne man på DR2 iagttage en larmende debat om energipolitik, smeltende poler etc. blandt de sædvanlige aktører under Clement Kjærsgaards mangelfuldt håndhævede debat disciplin.

Det kunne være relevant at anføre, at Forenede Arabiske Emirater, UAE, med hjælp fra Sydkorea opfører et atomkraftværk med 4 reaktorer på hver 1.400 MW ved lokaliteten Barakah. Byggeriet af den første reaktor gik i gang i midten af 2012, og den er nu næsten færdig og forventes at få driftstilladelse i indeværende år. I så fald er der tale om en byggetid på 6 år, ligesom ”i gamle dage” i nogle vestlige lande. Konstruktionsprisen på de 4 reaktorer er på 30 mia. USD.

Regnes med 3% i rente, 30 års afskrivning og 90% udnyttelse af kapaciteten svarer dette til en kapitaludgift på 20,8 øre/kWh. Det svenske kernekraftværk Forsmark havde iflg. sit regnskab for 2016 udgifter på 15 øre/kWh til dækning af reaktorbrændsel, drift, vedligehold og henlæggelser til nedbrydning og opbevaring af radioaktive restprodukter. Så man tør regne med en totalpris fra det nye værk på 36 øre/kWh.

Jyllandsposten Erhverv den 26.04. oplyser at elprisen fra Kriegers Flak vil blive 37 øre/kWh.

Så det er skam rigtigt nok, at havmøllerne er konkurrencedygtige med atomkraft. Så længe man ikke medregner de nødvendige kabler og den nødvendige back-up.

Ydelsen fra samtlige Danmarks 6538 vindmøller med en samlet kapacitet på 6573 MW lå i 2017 imellem 4 MW og 5487 MW. I gennemsnit 1687 MW. Så 1 MW vindmøllekapacitet kræver også 1 MW back-up kapacitet. Må vi bede om at få at vide, hvad det koster, og hvordan dette påvirker den gennemsnitlige elpris?

Naturligvis skal man også have back-up til et kernekraftværk. Ikke desto mindre har Frankrig i de sidste ca. 30 år produceret ca. 80 % af sit elforbrug med kernekraft og resten med vandkraft. Sikkert, billigt og forureningsfrit. Og alle Frankrigs reaktorer har aldrig været lukket ned samtidigt.

Så man tør konkludere at ovennævnte aktører ikke interesserer sig for hverken klima eller energiforsyning, men for at presse penge ud af almenheden, så denne ikke skal kunne hengive sig til syndigt vellevned.

Civilingeniør Søren Kjærsgård

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather