SVT:s Bjerström skräms med guvernören Brown

Figur 1. I USA finns mycket omfattande väderstatistik. Här visas hur stora arealer som drabbats av skogsbränder sedan 1926.

Av medias rapportering får man intrycket att de blivit värre, men sanningen är den motsatta. Således finns det absolut ingen grund för att koppla samman skogsbränder med utsläppen av koldioxid.

+ – + – + – +

I TV2 Aktuellt den 9/5 visades ett inslag från katastrofdrabbade Kalifornien av stjärnreportern Erika Bjerström. Det börjar 26 minuter in i Aktuellt och finns tillgängligt till den 16/5.

Delar av inslaget finns separat: Intervju med guvernör Jerry Brown och med Bruce Stratton, som råkat ut för både skogsbrand och lerskred.

Innehållet motsvarar programledaren Jon Nilssons presentation:

Klimatförändringarna kan leda till att stora delar av delstaten kan bli obeboeliga. Värme, torka, ständiga bränder, plötsliga skyfall och lerskred prövar de 40 miljoner människor som bor där.

Guvernören vill inte erkänna att problemens allvar till stor del kan hänföras till den politik hans far drivit: 1959 – 1967 och  han själv 1975 -1983 samt sedan 2011, se posten ”Kalifornien går före”.

Stora delar av delstaten är öken, som gjorts till mycket produktiva odlingsarealer med bevattning. Vindarna från Stilla havet sveper över låglandet och tvingas upp av bergskedjorna i öster, där regn och snö fälls ut. Vatten samlas i stora dammar för att portioneras ut efter behoven. Men alla förslag att bygga nya dammar och utvidga de befintliga har stoppats sedan 70-talet av miljöaktivister. Då var antalet invånare 24 miljoner. Nu är de 40 miljoner.

De senaste åren har torrperioden varit ovanligt långvarig, men nederbörden har ändå varit upp till 30 % av den normala. Men en närmast vettlös reglering har gjort torkan värre, För att skydda en liten fiskart, som fordrar bräckt vatten, har en bestämd mängd vatten tappats ut i floderna utan hänsyn till andra behov. Rimligare hade varit att fisken garanterats en viss andel av vattnet, se posten ”Liten fisk vållar torka i Kalifornien”.

Stora arealer har blivit öken igen.

Bjerström berättar först om pensionerade piloten Bruce Stratton i fashionabla Santa Barbara. Den 15 december 2017 måste han fly från sitt hus, som slukades av skogsbranden. Han evakuerades till en lägenhet, men den 3 januari kom ett skyfall, som utlöste ett lerskred nerför bergen och han blev hemlös igen. Men han bygger upp sitt hus igen, för det är den plats på jorden han vill vara på.

Sedan intervjuar hon guvernören som luftar alla de falska profetior, som vi känner väl från vårt Miljöpartis förkunnelser. Påståendet att klimatet gjort USA varmare kan tillbakavisas av flera olika sorters statistik.

Figur 2. Hur många procent av dagarna har USA:s alla väderstationer visat en temperatur över 90 Fahrenheit = 32 Celsius

Här syns tydligt att 30-talet varit varmast. Det bekräftar att de aktuella påståendena om nya värmerekord för de senaste åren vilar på förfalskade data.

Figur 3. En bild som uppges visa USA:s absoluta värmerekord, som sattes för mycket länge sedan. 134 F är lika med 57 C.

Jag har inte kunnat få bekräftat att rekordet fortfarande gäller.

 

Bjerström vandrar längs härliga badstränder och och beklagar att de kommer att försvinna, då havet stiger. I San Francisco möter hon en distriktsåklagare som förklarar att staden stämt de fem största oljebolagen, för att deras verksamhet leder till stigande hav. De måste då vara ansvariga för att betala stadens kostnader för vallar och andra skyddsåtgärder.

Jerry Brown avslutar: Historien tystas ned. Vi får inte en klar bild av hoten. Nu är det tid för larm och uppvaknande.

Man måste undra var Brown varit de senaste decennierna. Alla media har ständigt larmat om den kommande värmekatastrofen och nödvändigheten att minska utsläppen.

 

Visst har Kalifornien drabbats hårt av extremt väder efter den senaste El Niño, men det är ”Väder”, inte ”Klimat”. Det finns ingen som helst koppling till halten koldioxid i luften. Allvaret har förstärkts av oklok och ibland rent omdömeslös politik, för vilken  Brown själv bär det största ansvaret.

+ – + – + – +

SVT torgför alltså en domedagspredikan av en alarmist, som redan på falska premisser fördärvat en stor del av dagens välstånd i delstaten. För detta skall vi inte kritisera Erika Bjerström. Hon har tydligt visat sig sakna kompetens att skilja på sanning och dikt samt låtit sitt brinnande intresse att ”rädda världen” från klimatkatastrofen styra arbetet.

I ett reportage från Vietnam den 7 maj 2013 visade hon sig sakna den nyfikenhet, som bör vara en förutsättning för att kalla sig journalist. Där sade hon att havet stigit metervis, fast det fanns lätt tillgängliga data från tidvattenmätare, som visade rörelser på enstaka millimeter BÅDE UPP OCH NER. Universitet i Saigon hade funnit att det var fråga om landsänkning orsakad av alltför omfattande uttag av grundvatten i det uppslammade delta, som staden ligger på.

 

Ansvaret för att SVT sprider en falsk lära ligger på företagets ledning. I yttrandefrihetens namn må Jerry Brown få tala, men sändningstillståndet kräver att i så fall skall också balanserande inslag sändas.

KLIMATSANS kommer att ställa ett sådant krav till Aktuellt samt, om det inte tillgodoses, göra anmälan till Granskningsnämnden.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “SVT:s Bjerström skräms med guvernören Brown

  1. Det är märkligt att det inte finns bildade människor på SR och SVT som känner till 30-talets väderkatastrofer den amerikanska mellanvästern. De har ju belysts och gav författaren Steinbeck Nobelpriset i Litteratur, nämligen hans roman Vredens Druvor, som skildrar hur en familj, en av många s.k. Okies, drabbades av den långvariga värmen och torkan under flera år i följd på 30-talet. Även skildrat på film med Henry Fonda i huvudrollen. Området blev känt som “The Dust Bowl”. (Problemen förvärrades av felaktiga odlingsmetoder). Väderstatistiken visar också att den långvariga värmevågen med värmerekord varje år sedan dess inte överträffats, bara enstaka år under senare tid har uppnått temperaturer i närheten av 30-talets rekordnivåer. Så, tydligen, journalisterna är varken bildade eller har förmåga att kolla historiska data. Det senare gäller ju också alarmisterna, alla dessa pseudoforskare med den högprofilerade Rockström i spetsen. Högmod går före fall får vi hoppas. Nu väntar vi bara på en svensk Pruitt.

Comments are closed.