Ovanligt kallt på båda halvkloten

USA den 6 april. Temperaturer i Fahrenheit med fryspunkten vid 32 grader

För hela USA var april kallast på 21 år. Staterna Iowa och Wisconsin hade den kallaste april sedan 1895. Chicago hade de kallaste 4 månaderna någonsin. Detsamma gällde flera andra orter.

+ – + – + – +

Vi må just nu uppleva oväntad men välkommen sommarvärme. Men våren var sen och kort – och vintern lång och kall. Det bevisar i sig inget, för det är väder. Men på norra halvklotet hade även Nordamerika, övriga Europa och Ryssland lång och kall vinter.

Den 20 april hade 90 procent av Kanada och 25 procent av USA fortfarande snö. I stora delar av USA var april kallast på över 100 år. Jättestaden Chicago hade bara 2,3 plusgrader medeltemperatur i april, och gamla bilstaden Detroit hade 3,5 grader.

På södra halvklotet finns mest hav, och där bor mycket färre. Men även där har vädret varit kallare. Enligt officiella temperaturdata från USA:s rymdstyrelse NASA minskade den globala medeltemperaturen med 0,56 grader C mellan februari 2016 och februari 2018.

Även detta är ännu mest väder. Klimatändringar brukar räknas över minst 30 år. Men det styrker inte påståenden från FN:s klimatpanel IPCC om fortsatt och hotande global uppvärmning. Tvärtom har europeiska grönsaks-och vinodlare upplevt minskade skördar det gångna året.

Kall vinter och sen vår riskerar nu åter att förkorta odlingssäsongen. Växter och grödor lever i verkligheten och läser inte anpassad klimatstatistik!

Tillförlitligt facit blir tillgång och pris på jordbruksprodukter efter kommande sommar. Jag hoppas på det bästa men fruktar mindre tillgång och högre pris. Solen är nämligen åter lika passiv som periodvis under Lilla Istiden. Då rådde ofta missväxt, nöd och svält.

Det vill vi inte ha tillbaka igen!

Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

+ – + – + – +

2018-05-25

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Ovanligt kallt på båda halvkloten

  1. Om skörden blir dålig kommer man att skylla på den torra maj/klimatförändringarna. Det har redan börjat i SR.

Comments are closed.