Citybilen CIB går på el utan subventioner

Daimlers Smart ForTwo tar upp en halv parkeringsruta.

Sedan länge är jag en ivrig anhängare av idén med elbilar. I Ny Teknik 1988:14 under rubriken ”Lagstifta för rätt teknikutveckling” skissade jag på Citybilen CIB. Den skulle skapa en sund marknad för elbilar utan subventioner. 

Elon Musk satsade nog rätt, när han valde att tillverka en stor bil med extrem acceleration och många finesser, vilket naturligtvis gjorde den dyr. Den lockar en exklusiv publik, som betalar för dess reklamvärde. Med en sådan bil annonserar man sin omsorg om miljön. Det är bra för många företags Public Relations. En bekant bilhandlare bekräftar att många köpare av elbilar är företagare.

Men den marknadsnischen är snart mättad och skattebetalarna vill nog snart minska subventionerna. Då gäller det att övertyga ”vanligt folk”. Men de köper inte elbilar fast sådana har funnits i hundra år. Orsakerna är flera, men en är inte helt uppenbar: Den som kör en elbil får inte glädje av den bättre luften. Han kör i avgaserna från dem framför.

Elbilarnas handikapp är idag små serier och dyra batterier. Det senare minskas givetvis om bilen görs liten och lätt. Jag har lyssnat på förare i flera världs­städer. De har efterlyst en ”förnuf­tig” bil, som inte är större än vad man verkligen behöver, så att trängseln i city minskas. Mer än 90 procent av alla stadsresor görs med högst två personer och två varukas­sar. Det är ramen för konceptet Citybilen CIB.

Attraktionen skapas med exklusiv rätt till särskilda, väl placerade parkeringsplatser. Liksom långtra­dare har precisa maxmått, är det logiskt att ange sådana för city, där trängseln är större. Konceptet är mer aktuellt idag:

A. Skapa fordonsklassen CityBil, CIB, med plats för två personer plus två varukassar. Dess litenhet gör priset överkomligt i början och oemotståndligt när serierna växt.

B. Gör särskilda, små, parkeringsrutor för cibbar i stadens mest attraktiva lägen.

C. Räkna bilskatt och trafikförsäkring på körsträcka.

Förslagsvis kan följande gälla:

  1. Max längd 2,6 m vid parkering, 3,5 m vid färd.
  2. Max bredd 1,6 m med infällda backspeglar vid parkering.
  3. Kapacitet att under 80 km på eldrift hålla 90 km/tim för att inte hindra trafiken på infartslederna.
  4. Parkering skall kunna ske med 20 cm lucka. 

Cibbar får exklusiv rätt till de små parkeringsrutorna, som bara kostar lite målarfärg. Två à fyra gånger så många bilar får plats. Staden målar nya rutor för cibbar allt eftersom de blir fler, så att de alltid kan hitta en plats. Detta blir viktigaste motivet för köp.

Tvåbilsekonomi blir realistisk då skatt och försäkring räknas per mil. De som behöver en stor bil för knattelaget kan även ha en CIB för jobbet. Den stora kostar inget, när man kör cibben. Även service och avskrivningar kan man räkna per mil, eftersom bilar håller länge numera.  Cibbens milkostnad blir dramatiskt lägre, så det blir en bra affär.

Tekniken kan lösas. Parkeringen kan man klara genom att stiga ur och styra in cibben mellan grannarna med radio. Det är inte svårare än att tio-åringar redan gör det med sina leksaker. Många modeller kommer att göra detta automatiskt. För ökad säkerhet kan krockzonen förlängas under färd med en stötfångare som skjuts ut.

Det är politiken, inte tekniken, som skapar den nya marknaden. Politikerna behöver bara skapa regelverket ovan. Såvitt jag förstår kan kommunen börja måla rutorna genast. Sedan utfärdar den tillstånd liksom för handikappade, tills kvarnarna malt färdigt på nationell nivå och i EU.

Alla tjänar på systemet: För varje stor ruta som delas i två, blir en stor ruta ledig för ytterligare en stor bil. Där en parkeringsyta delas upp för cibbar, får 2 à 4 ggr så många fordon plats. Alternativt kan frigjord mark användas för cykelbanor eller planteringar.

Här har politikerna chansen att OMEDELBART minska utsläpp, trängsel och buller HELT UTAN SUBVENTIONER.

Sture Åström

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Citybilen CIB går på el utan subventioner

  1. Det finns så många olika sorters familjer som bor på så många olika sätt. CIB kommer att passa tillräckligt många för att en lönsam marknad skall utvecklas.

    Se även Lars-Göran Erikssons idéer om hyrsystem. Flera sådana modeller kommer att utvecklas av sig själva för att man skall ha en stor bil till semestern eller ett släktkalas. De som behöver köra knattelaget till träning varje vecka skaffar nog två bilar, vilket många familjer har redan nu, särskilt de i förorterna.

    I stan klarar sig de flesta med den lilla Cibben de flesta dagarna i månaden. När de behöver en stor, hyr de den. Hyrbilar kommar att finnas i varje stadsdel, så att man kan promeera dit.

    När hyrservicen blir utvecklad, behöver de flesta bara Cibben. Med CIB kommer det att bli bättre plats i stan för att parkera både små och stora bilar.

  2. Sture, vad skall familjer göra? Eller den som vill hälsa på sin moster i Halmstad? Köpa 2 bilar? En för att åka till köpcentret och en för de tillfällen hela familjen skall med eller man vill åka långt. Tror du inte att en bil som fungerar för alla tillfällen behövs? Och vi som bor i stan, var skall vi parkera den stora bilen? Det finns nog fler frågor än vad du har svar.

  3. Det vettigaste är att om CIB ska realiseras borde det vara i form av ett hyressystem i likhet med City bikes som ju finns i många storstäder världen över inkl Stockholm. Att äga en CIB känns väldigt onödigt. Själv åker jag kommunalt eftersom det blivit för trångt och hetsigt i cykeltrafiken i Stockholm. En CIB som man smidigt kan hyra lite varstans vore ett mycket smart (ett avsiktligt fulfinger åt Smartbilarna) allternativ till kollektivtrafiken.

  4. Jovisst, som jag antog i bloggposten tycks festyran omkring dyra elbilar vara över.

    Tesla har aldrig gått med vinst utan ackumulerat förluster på över $ 5 miljarder. Nu avskedar ägaren Elon Musk flera tusen arbetare, vilket torde betyda att konkursen närmar sig.

    Elon Musk kommer nog att gå till historien som svindlare.

  5. Elbilen är inte så populär som en del påstår. Totalt såldes 87397 bilar första kvartalet 2018 och av dessa var 1250 elbilar enligt Bil Sweden. 1.4% elbilar.

  6. Vore enklare om vi gjorde om alla parkeringsrutor för små bilar och att man får stå med en stor bil även på dem.

    Annars blir det lika korkat som det är idag med platser för elbilar. De står tomma och vi som inte har elbil får åka omkring och leta efter en parkeringsplats.

  7. Det är lätt att missa poängen.

    Systemet skapar plats för FLER BILAR på stadens parkeringsytor, vilket även gäller där företagen har egen mark. För varje “stor ruta” som omvandlas till två, eller lite fler, små rutor, blir en stor ruta ledig för ytterligare en stor bil. Även företagen kmmer således att tjäna på systemet.

    Blir det många CIB-rutor, frigör man mark till cykelbanor och rabatter, så att även miljöpartister kan gilla förslaget.

    Sedan begår du våld på språket, när du kallar förnuftiga offentliga regeler för subventioner. Den verkiga finessen med förslaget är just att det offentliga inte får nya kostnader för annat än målarfärgen till rutorna.

    Alla tjänar på att Sunt Förnuft kommer i bruk.

  8. Nja, Sture, nu fick du till en del subventioner i form av regler för bilen trots att rubriken påstår inga subventioner.

    Skapa speciella parkeringsplatser för bilen. Det går att räkna ekonomiskt på hur mycket en parkeringsplats är värd för näringslivet runt den. Om det således tas bort parkeringsplatser för stora bilar, då kommer näringslivet att förlora pengar. På så sätt subventionerar näringslivet de små bilarna.

    Med de mått du anger så går det in två bilar på en parkeringsplats, så låt det stå två bilar på en normal parkeringsplats. Då ökar vi i stället kapaciteten.

Comments are closed.