Markbygdens vindkraft största parken i Europa

Figur 1. Markbygdens vindkraftpark ligger i skogarna utanför Piteå. Den blir störst på land i hela Europa.

Där planeras 1.101 möllor i tre etapper: 179, 442 och 480 möllor. Den första etappen färdigställs nu med General Electric 3,6 MW verk med navhöjd c:a 130 meter och rotor med diametern 137 meter. Totala höjden blir således c:a 200 meter.

För de senare etapperna söker man tillstånd för en total höjd av 240 meter med 80 meter långa vingar.

Vindkraftverken blir större och större. Om man ser på den tyska marknaden, som är störst i Europa, så hade de möllor som togs i drift för 20 år sedan en märkeffekt lägre än 1 MW, för 10 år sedan 2 MW och det senaste året nära 4 MW. Då ingår ett antal havsbaserade verk för upp till 6 MW. Modeller för 8 MW diskuteras på olika håll.

Figur 2. Dagens världsrekord för vingarnas längd är 88.4 meter med en vikt över 20 ton.

Som synes krävs extraordinära åtgärder: Ny körbana tvärs över en rondell. Vägräcken, skyltar och trafikljus tas bort. Infästningen i navet är så stor att två filer måste reserveras på vägen. ©Mammoet, (holländska för Mammut) ett företag specialiserat på extrema transporter och lyft för vindkraftverk.

I det kuperade landskapet i norr med vägar genom små byar skapar sådana transporter betydande problem, se även bilden i posten: Vad är infraljud ?

Figur 3. Transport av liggande tornsektion. Tornen är svagt koniska och avsmalnar uppåt. De nedersta sektionerna kan ha diametern 5 meter.

Här får inget chassi plats under sektionen. I båda ändar monteras stora konsoler, som fördelar ut vikten till mitten av trailers med många hjulpar.

Figur 4. På vintern har små vägar större bärighet, men de är ofta krokiga och isiga, vilket kan leda till problem.

I Markbygden måste de passera viadukter med fri höjd lägre än 5 meter. Därför måste tornen delas upp i sektioner endast 4 meter långa och transporteras stående. Det blir många skarvar tills diametern blir mindre än 4 meter i de övre sektionerna. Komponenter till maskinhusen väger upp till 140 ton.

Figur 5. För kommande etapper planeras effekter om 6 MW, som hittills bara byggts för verk på havet.

Figur 6. Navet till ett 6 MW vindkraftverk. © Siemens

Figur 7. I Nordsjöprojektet Bard är verkens märkeffekt 5,3 MW. Hela maskinhuset väger 320 ton.

För kommande etapper i Markbygden blir många transporter betydligt tyngre än 140 ton.

Figur 8. Ett torn, som är mer än 100 meter högt och där uppe har ett snurrande maskineri på flera hundra ton, måste ha ett mycket stort fundament med en diameter överstigande 15 meter och tusentals ton betong och armeringsjärn.

 

Piteå-Tidningen visar många utmärkta bilder från arbetet med Markbygdens möllor. De hittar man på Google, Bilder: (pt vindkraftens transporter) och (pt vindkraftens jättelass)

 

+ – + – + – +

 

TEKNISKA TRIUMFER, EKONOMISKT VANVETT

Dagens vindkraftverk är bevis på en högt stående teknisk kompetens på många områden: Rullager med mycket stora dimensioner, plastkomposit i vingar större än de största flygplans, enormt effektiva magneter, styrteknik för anpassning till vindarnas riktning och styrka, m.m.

MEN, de enorma mängderna betong, stål, andra metaller och plaster, som används, genererar stora utsläpp av koldioxid vid deras utvinning och produktion.  Det betyder att dagens satsningar leder till dramatiskt ÖKADE UTSLÄPP, som inte kompenserats förrän efter något decennium, kanske 15 år. Detta kräver att de verkligen levererar under tiden.

DETTA är ingalunda säkert eller ens sannolikt. Effekten från en vindkraftspark kan under långa tider vara så låg som 17 % av märkeffekten, genomsnittligt under ett år 25 % medan den kan bli 70 % då det blåser mycket men inte för mycket. Då effekten är högre än 30 %, produceras en stor andel av energin, ex.vis en fjärdedel av årets produktion. Det sker under bara 10 % av tiden.

INVESTERINGAR som utnyttjas bara 10 % av tiden är inte ekonomiskt försvarbara. Således kommer man att bygga ledningar för ex.vis 30 % av märkeffekten. När det blåser som bäst måste då produktionen strypas, så att bara storleksordningen fyra femtedelar av effekten levereras ut på nätet.

UTSLÄPPEN blir då inte kompenserade förrän efter 19 år. Erfarenhetsmässigt har ett antal så stora mekaniska maskiner upphört att fungera efter så lång tid.

UNDERHÅLLET av tusen verk långt borta i skogarna under en isig vinter blir inte lätt. De som står där idag har ibland stått stilla månadsvis på grund av isbildning.

BACK-UP är nödvändig, eftersom det inte blåser alls ibland. Varje investering i ”nyckfull” vindkraft fordrar således en investering i ”pålitlig” kraft av samma kapacitet. Detta ingår inte i dagens etableringar, eftersom de pålitliga anläggningarna redan finns. De har hittills fått intäkter från marknadens hela energibehov. Dessa intäkter minskar för varje kWh vindkraften levererar. Denna parasiterar på de pålitliga kraftverken.

SUBVENTIONER är vad som motiverar investeringarna i vindkraft, vilka annars är olönsamma. Med skattepengar har onödig kapacitet pressats in på en redan mättad, väl fungerande marknad. Denna överkapacitet har självklart fått följden att de pålitliga anläggningarna blivit olönsamma, så att de berövats värdet av sina anläggningar.

HISTORIENS STÖRSTA RÅN är detta och det har kunnat genomföras endast för att det utförts av politiker. Det är inte uttryckligen förbjudet i vår grundlag. Men det borde vara helt självklart att Regeringsformens 15 § i dess 2. Kapitel skall tydas så:

Vars och ens egendom är tryggad genom att ingen kan tvingas avstå sin egendom till det allmänna eller någon enskild genom expropriation eller något annat sådant förfogande eller tåla att det allmänna inskränker användningen av mark eller byggnad utom när det krävs för att tillgodose angelägna allmänna intressen.      

Politikerna har tytt det som  ”angelägna allmänna intressen” att ”rädda planeten”. Vår demokrati saknar den allra viktigaste funktionen: En Förvaltningsdomstol, som bedömer om politikerna tolkar grundlagen rätt.

TRO ISTÄLLET FÖR VETANDE har kännetecknat ”räddningen av planeten”. En kompetent Förvaltningsdomstol skulle inte ha accepterat tron på ”koldioxidens dominerande verkan” på klimatet utan bevis och absolut inte när politikerna envist vägrar att lyssna på de skeptiker, som har bevis för att koldioxiden INTE KAN påverka klimatet och dessutom är synnerligen välgörande för hela mänskligheten med ökade skördar.

VÄLJARNA kommer inom fem år att ha förstått detta stora bedrägeri. Då avskaffas subventionerna, vindkraften får inte intäkter som täcker ens underhållet.  Ett efter ett stannar vindkraftverken och ingen har råd att reparera dem. Tornen kommer att stå kvar som gravstenar över en vanvettig tid, då de minst kunniga tog de största besluten:

DEN DEMOKRATISKA KRISEN

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Markbygdens vindkraft största parken i Europa

  1. Alla dessa skattemiljarder som plöjs ner i dessa ekonomiskt vanvettiga projekt skulle istället ha använts för att utveckla kärnkraften. Det hade varit det enda vettiga för att lösa våra kommande behov av el.

    Två av Ringhals reaktorer kommer att släckas under 2019-20 vilket kommer att öka vår el-sårbarhet ytterligare. När nuvarande reaktorer är uttjänta av ålder bör de bytas ut mot nya effektivare och säkrare konstruktioner. Men det görs inte vilket kommer att synas som en obehaglig överraskning på elräkningen.

    Australien har som bekant vinter vid denna tid på året. Den 7 juni noterades ett antal lågtemperaturrekord med mycket stora mängder snö i de södra delarna. Frost har rapporterats ända upp till de tropiska delarna av Victoria i nordöst. Delar av elnätet har brutit samman på grund av stor elförbrukning och vindkraftverken har inte orkat med att leverera. Elpriset har chockhöjts till nivåer som fått många företag att tillfälligt slå igen.

    Så vindkraften är en vilande katastrof som väntar på att visa sig i sin fulla prakt.

  2. Politiker skriker om vinster i välfärden att dessa torde begränsas. Samma borde även gälla vindkraftsutbyggnaden som är skattefinansierad och genom certifikatsavgifter som nu mer dolts på konsumenternas elräkningar. Att svenska vindkraftsföretag tillhandahåller hela parker för utländskt riskkapital och där produktionen nyttjar ett av medborgarna finansierat förstärkt elnät för export av el till utlandet är det få som känner till. Rena svindleriet där det tolkas som att det “förnybara” skulle stanna i Sverige vilket inte är fallet. Energiöverenskommelsen talar endast för den okunskap i ämnet som våra folkvalda besitter.

Comments are closed.