Fake-news om klimatet

Figur 1. Detalj av flygfältet i Ouargla med troligaste platsen för dess väderstation

Ett insändarmanus, som gått till flera lokaltidningar. Det viktiga är inte att korrigera en enstaka falsk uppgift, utan att visa vilken omsorg som krävs innan man utropar ett nytt historiskt rekord.

De internationella nyhetsbyråerna har inte kompetens att bedöma trovärdigheten i pressreleaser om klimatet. De sprids vidare av TT, även om de är falska.

+ – + – + – +

Häromdagen spred TT återigen fake-news om klimatet: Ett historiskt värmerekord för kontinenten Afrika: 51,3 grader Celsius den 6 juli. Det sattes i staden Ouargla, Algeriet, 450 km söder om Medelhavet, lite mer än halvvägs från Marocko på väg mot Tunisien. Den har en halv miljon invånare och en flygplats, där väderstationen står.

En flygplats har stora ytor startbanor, taxibanor och parkeringsplatser, alla belagda med svart asfalt, som suger till sig solens värme. När luften blir varm, blir den tunnare, så att flygplanens vingar får minskad bärförmåga.  Därför mäts temperaturen noga på alla större flygplatser. Men de temperaturerna gäller inte klimatet.

En kompetent bedömning av en sådan uppgift får man säkrast på världens mest besökta klimatblogg, som drivs av förre TV-meteorologen Anthony Watts med assistans av många kvalificerade klimatforskare. Med sin långa erfarenhet och sunt förnuft har han flera gånger visat sig mer kompetent än de ledande forskarna hos NASA, NOAA och IPCC.

Han har studerat uppgiften. Mätningen gjordes mellan 15.00 och 18.00, då vinden kom från västnordväst med mellan 2 och 4 meter per sekund. I den riktningen ligger taxibanans vändplats för planen bara några tiotal meter bort. Den låga vindhastigheten för effektivt över asfaltens värme den korta sträckan.

Dessutom kanske några plan vred sig runt på vändplatsen, så att de heta avgaserna blåste mot stationen.

Slutsatsen är klar: Afrikas värmerekord på 50,7 grader den 13 juli 1961 i Marocko står sig än.

Sture Åström, nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Notera att rekordet är från 1961 !  !

Figur 2. Så ser en korrekt utförd väderstation ut.

Temperaturen mäts i ett väl ventilerat utrymme på höjden 1,3 – 1,8 meter över marken. Det skall vara vitmålat för att reflektera solens strålning. Men det måste var rätt sorts vit färg, så att den inte absorberar osynlig ultraviolett och/eller infraröd strålning.

Här är stationen regelvidrigt placerad, högt uppe på ett svart tak, som suger till sig värmestrålning. För data om klimatet måste den vara placerad på marken.

Figur 3. En bra placering av en väderstation t.v. och en oacceptabel, men vanlig sådan t.h.

Till vänster en korrekt placering: På en äng av grönt gräs, långt från skogar, öppna vatten och bebyggelse.

Till höger dagens verklighet på många håll. En station som var väl placerad, då den kom till 1880, har blivit omgiven av byggnader och asfalterade ytor för parkeringsplatser och vägar. Dess data är helt oanvändbara för information om klimatets utveckling.

År 2007 studerades placeringen av 1.007 stationer av det totala antalet 1.221 officiella stationer i USA.  För endast 8 % av dem kunde felvisningen väntas understiga 1,0 grader Celsius och därmed godkännas. Större fel än 2,0 grader måste väntas för 70,6 %. Det senare gäller med största sannolikhet också i många andra länder.

Figur 4. Kvaliteten på markplacerade väderstationer i USA år 2007.

Dataserier baserade på markstationers mätningar måste således betraktas med stor skepsis.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Fake-news om klimatet

  1. Du skall inte ha så brått. Läser du vidare står där:

    “Här är stationen regelvidrigt placerad, högt uppe på ett svart tak, som suger till sig värmestrålning. För data om klimatet måste den vara placerad på marken.”

  2. Figur 2. Visar en inkorrekt placerad väderstation. Texten är kopplad till fel bild.

Comments are closed.