Inte mycket talar för att havsnivån höjs

Nerikes Allehanda

2018-07-07

Försök hålla huvudet kallt inför nyheter om global uppvärmning och koldioxidlarm!

Höjt hav kan kosta biljoner enligt en artikel från TT. Publicerad i tidningar över hela landet. Hela larmrapporten från SMHI handlar om vad som händer OM havet höjer sig en meter. Inte mycket talar för att det sker. Det märkliga är att SMHI samtidigt redovisar hårda fakta. I vårt land möts den lilla ökningen av havsnivån av landhöjningen. De tar ut varandra. Havsnivån har sänkts tre centimeter sedan 1890-talet!

Ändå finns fantasifulla skräckscenarier från en meter till sju meter. Någon rimlighetsanalys finns inte plats för i nyhetsflödet. Människorna lämnas med uppfattningen att det är så här det kommer att bli. Men menar de att havsnivåökningen kommer att femfaldigas samtidigt som landhöjningen upphör från och med nu?

Observerade fakta från peglar över hela planeten, visar att havsnivån stiger stabilt med ett par millimeter per år sedan istiden.

Notera att Sjöfartsverket varnar för att landhöjningen gör att medelvattennivån 2018 har sänkts 30 till 40 cm jämfört med vad sjökorten från 1970/1980-talets revidering visar! Det är ju alltid verkligheten som gäller.

Observerade fakta från peglar över hela planeten, visar att havsnivån stiger stabilt med ett par millimeter per år sedan istiden. Smältande havsis höjer inte nivån. Landisarna på Grönland och Antarktis visar normal variation.

Ska kommunerna satsa mångmiljardbelopp för att undvika skador som KAN komma att inträffa? Vore jag kommunpolitiker skulle jag åtminstone vilja se ett trendbrott innan jag lät skattepengarna rulla.

Evert Andersson

Fri debattör

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Inte mycket talar för att havsnivån höjs

  1. Inom media och politik råder djup okunskap om klimatet. Vad värre är, man VILL INTE riskera att lära sig något som kunde innebära tvivel på den Politiskt Korrekta TRON: Att koldioxid styr klimatet. Den tron ger politikerna MAKT att styra över oss andra. I tron att de RÄDDAR VÄRLDEN kan de ursäkta vilka vettlösheter som helst.

    Okunskapen gäller de mest självklara förhållanden. Vi har haft den Lilla Istiden på 15-, 16- och 17-hundratalen. Sedan dess har en långsam och välgörande uppvärmning ägt rum. Det är helt naturligt att denna uppvärmning medför minskande glaciärer. Men det går långsamt, eftersom is har så enormt stor värmekapacitet.

    Men var lugn. Solen, som bestämmer mycket mer än koldioxiden, har aviserat några kallare decennier. Då kommer nog glaciären på Kebnekaise att växa igen liksom landisen på Grönland.

  2. Hej,

    Har de senaste dagarna slukat den intressanta informationen på er hemsida och debatten som uppstår.

    En information via SVT häromdagen var att glaciären på Kebnekaise smält 1 m per år de senaste 20 åren och att Sveriges högsta topp skiftat mellan nord- och sydtoppen. Vad beror avsmältningen under de senaste 20 åren på enligt er uppfattning?

    Vänliga hälsningar
    Bruno Nilson

  3. Du är lurad !

    IPCC styrs av okunniga politiker med en stor majoritet från U-länder utan forskning men ofta med korruption och nepotism. De har litat till “forskare” som varit så okunniga att de inte förstått att landisen på Grönland är 20 grader kallare på ovansidan. Den ligger på höjder upp till 3,5 km och där uppe är det kallare än vi havets nivå.

    Det betyder således mycket lite om klimatet skulle bli så mycket som fyra grader varmare.

    För övrigt visar Solen att klimatet snart blir KALLARE. Koldioxid påverkar inte klimatet så mycket att det kunnat mätas. I praktiken är koldioxidens effekt NOLL.

  4. Varför är alla alltid så fixerade på vad som händer i Sverige om det nu händer…
    Vi är rika och som nämts landhöjning som kompenserar en hel del. MEN exempelvis länder som maldiverna och Holland ligger på havets botten om havet stiger 1 meter. Vem ska ta emot dessa flyktingar. Jo det blir vi som ska dela med oss.

    Dessutom expanderar vatten med ökad temperatur, därför kan nivån stiga en hel del även om ingen is alls smälter!

  5. Det är inte medeltemperaturen som gör att isarna smälter. Det är de högsta temperaturerna under året gånger antalet timmar dessa når över smältpunkten. Och det händer inte ofta, om så medeltemperaturen skkulle stiga 4 grader.

  6. Jo, IPCC tror just att inlandsisarna på Grönland och Antarktis samt världens alla glaciärer skall öka avsmältningen dramatiskt, om den globala medeltemperaturen skulle stiga med 2 – 4 grader C. De är så okunniga att de inte förstår att det är 10 – 20 grader kallare ovanpå landisarna, så där kommer dessa inte att nå töpunkten mer än några få timmar på ett helt år.

  7. En fråga till författaren:
    Om vattennivån i världshaven skulle stiga med en meter, hur mycket skulle medeltemperaturen vid Grönland och Antarktis behöva höjas och hur lång tid skulle det ta för issmältningen?

    Vid en höjning av medeltemperaturen från säg -10 till 0 C skulle ju, vad jag förstår, ingen smältning ske.

  8. Jag begriper då inte varifrån det är tänkt att vattnet ska komma i de där prognoserna om en meter eller mer havsnivåhöjning till 2100. Ska Grönlands och Antarktis’ inre värmas upp tiotals grader? Eller hur är tanken?

Comments are closed.